Ziua oraşului Răcari

Ziua oraşului Răcari

Depunere de coroane la monumentul eroilor din Răcari, şedinţă festivă de consiliu local, întreceri sportive şi târg anual au fost manifestările principale care au avut loc, vineri, de Ziua Oraşului Răcari.

hdr

Şedinţa festivă a consiliului a debutat cu un moment de evocare a lui Ion Ghica, fost prim ministru şi preşedinte al Academiei Române. Ion Ghica a murit pe 7 mai 1897, la moșia lui de la Ghergani. Liceul din Răcari poartă acum numele marelui om politic.

În cadrul manifestărilor Zilei Oraşului Răcari, gospodarii localităţii au fost premiaţi.

ipp

”Vreau să vă spun că, într-un parteneriat administrație locală – administrație județeană, sprijinim anul acesta realizarea unei lucrări, un parc în localitate, 850.000 de lei. Anul acesta au început lucrările, partea de proiectare pentru studiul de fezabilitate pentru lucrările de canalizare, iar anul viitor vor intra la finanțare prin Administrația Fondului de Mediu. De asemenea, am convenit cu domnul primar care sunt prioritățile, și să plătim lucrări mai vechi, dar și să introducem la finanțare o lucrare importantă pe Ordonanța 28, aveți 21 kilometri de drum proiectați. Nu se pot face într-un an, dar în câțiva ani de zile îi putem face. În luna septembrie, domnule primar, mă voi ține de cuvânt și voi aloca resursele financiare necesare începerii acestor lucrări. (…) Vă asigur de prețuirea mea, vă asigur de sprijinul meu, vă asigur de deschidere totală pentru Consiliul Local și pentru Primărie. Să vă dea Dumnezeu numai bine tuturor!”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

Au mai fost prezenţi, vineri, la manifestări de la Răcari prefectul judeţului Dâmboviţa, Victor Sanda, parlamentarii de Dâmboviţa Ionuţ Săvoiu, Georgică Dumitru, Leonardo Badea, primarul interimar al Târgoviştei Ciprian Prisăcaru, preşedintele PDL Dâmboviţa Iulian Vladu.

ipp

Răcari a fost unoscut până în 1911 sub numele de Podul Bărbierului. A fost declarat oraș prin Legea nr. 543 din 25 noiembrie 2004.

Ca unitate administrativ-teritorială, orașul Răcari a fost atestat prin anul 1725, printr-o cruce ridicată de starostele bărbierilor din București, fiind cunoscută sub primul nume de comuna Podul Bărbierului, datorită podului peste pârâul Ilfovăț, ridicat de același bărbier pe drumul ce lega Bucureștiul de Câmpulung. Crucea a fost ulterior mutată în curtea moșierului Gh. Meitanii la inceputul secolului al XX-lea. Pe cruce se arată că a fost ridicată de Ștefan Vătaful, de bărbieri și de alți meșteri. De atunci, punctul a început să se numească Podul Bărbierului și drumul între Târgoviște și București a început să fie scurtat pe aici.

Răcari are în componenţă Ghergani, Mavrodin, Ghimpați, Colacu, Săbiești, Bălănești, Stănești.

Primar al oraşului Răcari este Marius Caraveţeanu.

ipp

 

error: Conţinut protejat !!