Site icon stiriDB

Ziua Imnului Naţional

Ziua Imnului Național a fost sărbătorită, marţi, şi la Târgoviște în prezența oficialităților județului și municipiului, a reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dâmboviţa, a militarilor şi jandarmilor.

Prefectul Victor Sanda, președintele Consiliului Judeţean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, dar și viceprimarul cu atribuţii de primar de la Târgovişte, Ciprian Prisăcaru, au transmis mesajele lor cu prilejul acestei zile.

A fost intonat Imnul României, ”Deșteaptă-te Române”, şi au defilat structurile Garnizoanei Târgoviște, ale Jandarmeriei și ale ISU.

La 29 iulie 1848, ‘Deșteaptă-te, române!’ a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi, din Râmnicu Vâlcea. La originea sa se află poemul patriotic’ Un răsunet’, de Andrei Mureșanu, pe o melodie culeasă de Anton Pann.

Interzis de regimurile totalitare,’ Deșteaptă-te, române!’ devine imn de stat după Revoluția din 1989. Conform Constituției, imnul este considerat simbol național, alături de drapelul tricolor, de stema țării și de sigiliul statului. În 1998, data de 29 iulie este desemnată Ziua Imnului National al României.