Site icon stiriDB

Zilele Cetăţii Târgovişte: Titluri de cetăţean de onoare pentru Bogdan Suceavă, Marin Cârciumaru, Gheorghe Văduva, Alexandru Boriga (post-mortem)

stan-sedinta-festiva-1

Zilele Cetăţii Târgovişte au debutat, miercuri, cu o slujbă religioasă de Sf. Maria la Mitropolia Târgovişte. Apoi s-a mers în procesiune la Curtea Domnească Târgovişte, unde a avut loc o şedinţă festivă de consiliu local.

”Am încercat, sper să şi reuşim cu succes, să redăm culoare şi sunet în spaţiul nostru urban şi să îi aducem pe târgovişteni într-un punct comun de apropiere umană sinceră, dezinteresată, încărcată de optimism şi cumva să urmăm şi noi acest model. Vă mulţumesc tuturor celor care sunteţi astăzi aici, celor care faceţi parte din echipa primăriei şi consiliul local municipal, partenerilor noştri şi, mai presus de toţi, târgoviştenilor (…). La mulţi ani, Târgovişte! La mulţi ani, târgovişteni! Să avem cu toţii patru zile de sărbătoare”, a spus primarul Târgoviştei, Cristian Stan, în debutul şedinţei de consiliu local.

Locaţia aleasă pentru desfăşurarea manifestării a fost una deosebită, în incinta Curţii Domneşti Târgovişte. Înaintea şedinţei, arhiepiscopul şi mitropolitul Târgoviştei, Nifon, a rostit câteva cuvinte cu prilejul sărbătorii, în faţa Bisericii Mari Domneşti din incinta Curţii Domneşti.

La şedinţa festivă au fost acordate titluri de cetăţean de onoare unor personalităţi ale municipiului: Bogdan Suceavă (în prezent profesor de matematică la California State University, SUA), Marin Cârciumaru (director al Şcolii Doctorale din Universitatea Valahia Târgovişte), Gheorghe Văduva (cunoscut profesor de dans din municipiu). Fostului prefect de Dâmboviţa Alexandru Boriga i-a fost conferit postmortem titlul de cetăţean de onoare la municipiului Târgovişte.

Gabriel Boriga a ridicat titlul de cetăţean de onoare acordat post mortem tatălui său, Alexandru Boriga

Bogdan Suceavă, care în prezent locuieşte în America, nu a fost prezent la ceremonie, mama sa fiind cea care a primit, în numele său, distincţia. Fostul primar Gabriel Boriga a ridicat titlul de cetăţean de onoare acordat post mortem tatălui său, a amintit că tatăl său a participat la realizarea unei enciclopedii a Târgoviştei. Gabriel Boriga şi-a încheiat discursul cu versuile lui Adrian Păunescu: ‘Doamne, fă-i nemuritori/ Pe părinţii care mor’.

Marin Cârciumaru (director al Şcolii Doctorale din Universitatea Valahia Târgovişte)

Spectacole, scenete istorice, competiţii sportive, precum şi un concert in memoriam Laura Stoica vor avea loc, în perioada 8-11 septembrie, la Zilele Cetăţii Târgovişte. Costul manifestărilor este de 478.000 de lei.

Gheorghe Văduva (cunoscut profesor de dans din Târgoviște)