Site icon stiriDB

Zidul unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu, tencuit la începutul anilor ’90

Zidul unde au fost împuşcaţi în 1989 soţii Ceauşescu, la unitatea militară din Târgovişte, a fost tencuit în primii ani după Revoluţie.

Directorul Complexului Muzel Curtea Domnească din Târgovişte, Ovidiu Cârstina, spune că restauratorii muzeului au decopertat o parte din tencuială, astfel că acum se pot vedea urme ale gloanţelor trase în 1989.

La fosta unitate militară de la Gara Târgovişte, unde a avut loc execuţia soţilor Ceauşescu, autorităţile locale au amenajat un punct muzeal, pentru că sunt multe solicitări pentru a fi vizitat acest loc.

Până recent puţine persoane ştiau că acest zid a fost tencuit. Asta pentru că după Revoluţie unitatea militară a mai funcţionat câţiva ani, apoi clădirile şi curtea unităţii au stat părăsite, însă erau în aceeaşi curte cu o unitate de jandarmi, zona era păzită, iar accesul interzis.

”Într-adevăr zidul, unde s-a pus în practică sentinţa completului de judecată în 25 decembrie 1989, a suferit nişte modificări în timp, în sensul că, la un moment dat, nu ştiu exact perioada sau cine, s-a tencuit acel zid. De asemenea imediat după anul 1990, 1991 dacă nu mă înşel, la Târgovişte s-a filmat o parte din pelicula ‘Revoluţia, punctul zero’ avându-l ca regizor pe Sergiu Nicolaescu şi atunci, în momentul filmărilor, intervenindu-se asupra zidului, în anumite zone fiind introduse capse care au explodat pentru a se da veridicitate momentului execuţiei”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte, Ovidiu Cârstina.

Acesta a precizat că, la momentul când s-a filmat pelicula regizată de Sergiu Nicolaescu, zidul era deja tencuit.

”În momentul de faţă nu am luat o decizie foarte clară, să vedem cum reuşim să dăm acea tencuială jos. Cel mai probabil se vor ocupa de acest lucru restauratorii din cadrul muzeului, pentru a îndepărta acel strat de tencuială astfel încât să ajungem la suprafaţa din 1989”, a mai spus directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte, Ovidiu Cârstina.