Vulpescu, deputat PSD Dâmboviţa: Unirea este un deziderat constant la care nu trebuie să încetăm vreodată să lucrăm

Vulpescu, deputat PSD Dâmboviţa: Unirea este un deziderat constant la care nu trebuie să încetăm vreodată să lucrăm

Unirea nu este doar un ideal înfăptuit demult, ci este un deziderat constant la care nu trebuie să se înceteze vreodată să se lucreze, a declarat, miercuri, deputatul PSD Ionuţ Vulpescu, la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată Zilei Naţionale a României – 1 Decembrie.

„Nu există un moment mai potrivit pentru a discuta de Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, despre semnificaţia ei şi despre viitorul nostru, într-o lume în rapidă schimbare şi plină de contradicţii şi de conflicte decât criza prin care trebuie să trecem, criză care nu este doar despre pandemie, ci mai ales despre modele de societate şi de dezvoltare economică şi socială. Am greşi dacă am vedea în momentul de la 1 Decembrie o discontinuitate în istoria României, o simplă fereastră de oportunitate de care am profitat în detrimentul altora”, a afirmat Vulpescu.

Unirea nu s-a făcut împotriva cuiva, nu a fost una discriminatorie, ci una incluzivă, cu toate erorile care s-au comis în timp, a adăugat el.

„Acceptarea diversităţii a fost un câştig al Marii Uniri şi a oferit rezistenţă la proba timpului”, a subliniat deputatul PSD.

Potrivit lui Vulpescu, Marea Unire s-ar fi făcut oricum, pentru că era o necesitate pentru afirmarea şi dezvoltarea naţiunii române.

El a arătat că, în prezent, este traversat un moment în care o criză precum pandemia de COVID-19 poate naşte un val de nemulţumiri ce pot pune în pericol proiectul european şi democraţia ca sistem politic.

„Să nu ne amăgim, mai avem mult de lucrat pentru a face democraţia un sistem funcţional şi rezistent la crize, iar abordarea conflictuală a problemelor, fie că este vorba despre România, fie că este vorba de raporturile dinte membrii comunităţii europene, respectiv internaţionale, nu face decât să agraveze situaţia în care ne regăsim. (…) Este vremea să construim un nou consens în legătură cu felul în care trebuie să lucrăm împreună pentru servirea binelui comun. Ne-am amăgit crezând că nu mai avem nevoie de solidaritate socială şi naţională. În aceste timpuri ale solidarităţii în solitudine (…) ar trebui să ne dăm seama că sunt mult mai multe lucruri care ne ţin împreună, decât cele care ne despart, iar lucrurile care ne ţin împreună ne dau identitate ca indivizi şi ca naţiune”, a evidenţiat Ionuţ Vulpescu.

El a punctat că românii au de la 1918 moştenirea unor politicieni adevăraţi, vizionari, precum şi darea de mână, hora, „modelul unei comunităţi care recunoaşte în celălalt o alteritate constitutivă pentru orice societate sănătoasă”.

„Mai avem un ideal, al reîntregirii care a făcut din Alba Iulia un loc al speranţei, al oricărei posibilităţi împlinite. Avem nevoie şi astăzi de caractere mari ca cele ale membrilor din Consiliul Naţional Român din vremea Marii Uniri. (…) Avem exemple grăitoare, nume mari pe urmele cărora putem călca numai printr-o voinţă de putere la fel de mare. (…) În urmă cu mai bine de un secol, ctitori de ţară au spus: Avem nevoie de unire. Astăzi acest ceas astral din istoria noastră trebuie să ne amintească că avem nevoie să rămânem uniţi, că unirea nu este doar un ideal înfăptuit demult, ci este un deziderat constant la care nu trebuie să încetăm vreodată să lucrăm pentru a păstra şi a onora ctitoria celor cu o voinţă de putere mai mare ca a noastră. La mulţi ani binecuvântaţi românilor de pretutindeni, întru unire şi încredere! La mulţi ani România!”, a transmis Vulpescu.

error: Conţinut protejat !!