Site icon stiriDB

Vrei să achiziționezi o plită vitroceramică sau prin inducție? Iată ce trebuie să știi despre curățarea acestora!

Principalul avantaj al plitelor vitroceramice, precum și a celor prin inducție, este că sunt, teoretic, mai ușor de curățat decât vechile blaturi din inox sau email. Acest lucru poate fi, însă, și un dezavantaj, deoarece sunt și mai delicate și pot fi ușor deteriorate dacă nu sunt întreținute cu produsele de curățare adecvate. Dacă urmezi câteva reguli de bază, plita ta va arăta ca nouă și va fi funcționa fără probleme ani întregi de la achiziționare. 

Plita vitroceramică și cea prin inducție au devenit foarte populare în ultimii ani, datorită aspectului discret și elegant, care oferă un design modern bucătăriei. Dacă nu ai deja o plită, dar dorești să îți achiziționezi una, retailerii de electrocasnice pot fi de un real ajutor, pentru ca tu să-ți faci o idee despre oferta disponibilă pe piață. De asemenea, dacă dorești să comanzi produsul preferat fără efort, poți alege o plită de aici – platforma Ideall.ro oferă o gamă diversă de modele în diferite formele și design-uri, unele special concepute pentru a fi curățate cu ușurință. În ceea ce privește întreținerea lor și păstrarea aspectului inițial, există câteva mici detalii de care trebuie să ții cont după achiziționare!

Iată care sunt lucrurile pe care NU trebuie să le faci în curățarea unei astfel de plite!

Poate s-a întâmplat, la un moment dat, să rămâi fără soluția de curățare și ai folosit săpun de vase. Deși ar putea părea că nu ar avea cum să afecteze suprafața plitei, dacă vei continua să folosești această metodă, ceramica își va pierde, în timp, strălucirea. Este necesar să folosești o soluție de întreținere destinată acestui tip de material, pe care să o aplici cu ajutorul unui burete. 

Deși tentația este mare, pentru că poate dorești să termini treaba cât mai rapid în bucătărie, indicat ar fi să nu cureți plita imediat după ce ai luat mâncarea de pe foc. Poți risca să pătezi sau să zgârii suprafața sau chiar să te frigi în decursul procesului.  

Chiar dacă ai o bucătărie mică, nu așeza oale sau alte ustensile pe blatul plitei vitroceramice sau prin inducție, în special cele din materiale care ar putea să o zgârie, cum ar fi cuțitele sau tacâmurile. Nu îl folosi nici pentru a tăia mâncarea pe el, nici măcar pe un tocător – acest lucru poate pune presiune pe material, care se poate fisura în timp.

Atunci când faci mâncare, asigură-te că nu trântești tigăile sau oalele pe suprafața de ceramică. De asemenea, atenție să nu împrăștii nici prea mult ulei pe blatul plitei atunci când aceasta este foarte fierbinte, căci riști să distrugi aspectul estetic al produsului. 

Bureții abrazivi sunt benefici pentru multe alte materiale, însă nu și în cazul vitroceramicii, de pildă. Dacă ai de-a face cu pete care necesită o curățare minuțioasă, poți apela la două ingrediente de bază – lămâie sau oțet! Aplică pe zona cu probleme și lasă să acționeze pentru câteva minute, apoi folosește o lavetă sau un burete moale pentru a îndepărta murdăria. Înainte să adopți, însă, metode alternative, cel mai bine ar fi să găsești un produs de curățare de calitate, special conceput pentru astfel de suprafețe. 

Umiditatea poate duce la pătarea materialului. De aceea, este recomandat să folosești un șervețel de bucătărie pentru a absorbi surplusul de apă care poate rămâne după curățare. Acest lucru te va ajuta să păstrezi suprafața plitei intactă un timp îndelungat! 

Tu ce ritual de curățare ai pentru plita ta vitroceramică? În comparație cu aragazul din inox, de pildă, blatul din ceramică este mult mai ușor de curățat. Aspectul îngrijit și strălucitor al acestuia poate fi întreținut cu o rutină simplă. Folosește materialele și produsele potrivite de curățare, iar plita ta poate arăta ca nouă de fiecare dată când pășești în bucătărie! 

Sursă foto: Shutterstock.com.