Casa din localitatea dâmboviţeană Petreşti în care s-a născut Elena Ceauşescu este acum casă de vacanţă pentru un nepot al acesteia.
Ascunsă după un gard înalt, de lemn, vopsit verde, casa este una modestă. Primarul din Petreşti spune că este construită la 1900, ”este casă simplă, cu prispă şi cu o curte modestă”.
”În prezent se ocupă de acest imobil un nepot de-al doamnei Petrescu Elena, respectiv Elena Ceauşescu; nepotul este profesor universitar şi îşi petrece concediile şi câte un weekend din când în când. Este o casă de vacanţă. Casa este construită în jurul anului 1900. Sunt două camere, cum erau înainte casele de la ţară, cu prispă, cu o curte modestă, nimic deosebit”, a declarat primarul din Petreşti, Andrei Lucian Daniel.
În timpului dictaturii ceauşiste, pe data de 7 ianuarie, pe buzele tuturor trebuia să fie aceeaşi urare: „La mulţi ani, mult stimată şi iubită tovarăşă Elena Ceauşescu!”. Ziua de naştere a „Tovarăşei academician doctor inginer Elena Ceauşescu”, aşa cum îi plăcea să i se spună, era zi de sărbătoare în România comunistă.
Elena Ceauşescu s-a născut în comuna Petreşti, judeţul Dâmboviţa, pe 7 ianuarie 1916. După ce a absolvit cele patru clase primare, purtând numele de fată, Petrescu, viitoarea primă doamnă a României s-a mutat cu fratele său, Gheorghe Petrescu, la Bucureşti. La 26 de ani devine membră a Partidului Comunist, unde îl cunoaşte pe Nicolae Ceauşescu. În 1945, cei doi se căsătoresc. Ea a ocupat funcţii fără mare semnificaţie în cadrul partidului, însă odată cu ascensiunea soţului ei, ea ajunge să ocupe în 1980 funcţia de prim-viceprim-ministru al Consiliului de Miniştri.
Sursa: historia.ro