Consiliul Judeţean Dâmboviţa vrea să preia în patrimoniu clădirea Palatului Copiilor din Târgovişte pentru a scrie un proiect de accesare de fonduri europene pentru reabilitarea construcţiei.
Clădirea Clubului Copiilor din Târgovişte se află acum în domeniul public al statului. Clădirea are un etaj, este monument istoric, iar construcţia datează din 1930 şi nu a avut lucrări ample de renovare niciodată.
”Am făcut propunerea de la consiliul judeţean de a fi trecută clădirea în patrimoniul consiliului judeţean şi a rămâne în administrarea Inspectoratului Şcolar Judeţean. Nu îi schimbăm destinaţia. Pornim de la ideea că acea clădire este de patrimoniu, reabilitarea ei necesită sume mari de bani şi intenţionăm să scriem un proiect european pe Programul Operaţioanl Regional. La momentul acesta nu s-a făcut niciun fel de transfer pentru că primii care s-au opus sunt profesorii, care nu înţeleg că transferul acesta nu înseamnă subordonarea lor consiliului judeţean”, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.
Acesta spune că investiţia ar fi, din primele evaluări, de peste 1,5 milioane de euro.
”Investiţia este de peste un milion, un milion şi jumătate de euro pentru amenajarea clădirii, curţii, a împrejmuirii. Nu cred că acea clădire a fost reabilitată vreodată, sigur în ultimii 25 de ani nu a fost. E nevoie de expertiză, sigur sunt necesare lucrări de consolidare”, a precizat Ţuţuianu.
Demersuri pentru trecerea clădirii Palatului Copiilor din Târgovişte din domeniul public al statului în patrimoniul CJ Dâmboviţa a făcut şi deputatul PSD de Dâmboviţa Ionuţ Săvoiu. Parlamentarul a dresat o întrebare pe acest subiect ministrului Educaţiei şi Cercetǎrii Ştiinţifice Mihai Sorin Câmpeanu.
”Palatul Copiilor Targovişte situat în Târgovişte, Calea Campulung, nr. 9, judeţul Dâmboviţa se aflǎ în prezent în domeniul public al statului, fiind înregistrat la Ministerul Finanţelor Publice (…). Domnule Ministru, faţǎ de cele menţionate mai sus, aveţi în vedere sǎ iniţiaţi elaborarea cadrului legislativ care sǎ aibǎ ca efect trecerea imobilului în patrimoniul şi administrarea Consiliului Judeţean Dâmboviţa, astfel încât sǎ existe posibilitatea accesǎrii de fonduri europene pe Axa prioritarǎ 5 – Conservarea, protecţia şi valorificarea durabilǎ a patrimoniului cultural a Programului Operaţional Regional?”, este întrebarea adresată de deputatul Ionuţ Săvoiu ministrului Educaţiei.
În textul acesteia se precizează că imobilul a fost construit în anul 1930 şi se regǎseşte în Lista monumentelor istorice la poziţia nr. 502 având codul de clasificare DB-II-m-B-17207, Casa Bendic.
De asemenea se arată că pentru reabilitarea şi modernizarea acestei clǎdiri, Consiliul Judeţean Dâmboviţa poate accesa fonduri prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritarǎ 5 – Conservarea, protecţia şi valorificarea durabilǎ a patrimoniului cultural.