ANALIZĂ stiriDB: UPET, societate cu circa 10.000 de salariaţi înainte de 1989, a rămas acum cu doar câteva sute de angajaţi, cu o activitate mult redusă şi cu mare parte din teren vândută către supermarket-uri în centrul municipiului Târgovişte.
A fost inaugurată în 1872 în prezenţa Majestăţii Sale Carol I, iar acum UPET face parte din Grupul Industrial Generatia din Rusia.
Privatizarea Upet Târgovişte în 2001 şi preluarea de către cea mai importantă corporaţie din domeniul construcţiilor de maşini din Rusia – ”OMZ” s-a spus, la acel moment, că a salvat societatea de la faliment, însă declinul economic al uzinei de utilaj petrolier a fost resimţit din ce în ce mai acut, de la an la an.
Istoria UPET Târgovişte începe în anul 1864, când Consiliul de Miniştri hotăra înfiinţarea unei fonderii (turnătorii) de tunuri. Un an mai târziu, Consiliul Orăşenesc deschidea o subscripţie voluntară de 2.000 de galbeni şi, astfel, este pusă piatra de temelie a construcţiei. În 1872 fabrica este inaugurată, în prezenţa Majestăţii Sale Carol I. UPET avea să aducă România în anii ’70 în topul mondial al constructorilor de utilaj petrolier. În 1970 producţia de marfă crescuse de 2.400 de ori faţă de 1950.
După 1989 şi la UPET s-a resimţit acut reculul industriei româneşti. Primii ani după revoluţie au însemnat o perioadă grea, de căutare a identităţii, pe fondul unei evidente căderi a economiei româneşti. Privatizarea şi restructurarea întreprinderii erau probleme care trebuia urgent rezolvate.
În 2001 societatea a fost cumpărată de cea mai importantă corporaţie din domeniul construcţiilor de maşini din Rusia – ”OMZ”. Compania Lotterby Ltd, care realizează politica de investiţii în străinătate a corporaţiei OMZ a achiziţionat, în luna martie 2001, de la APAPS pachetul de 73,5% de acţiuni UPET, pentru 4,1 milioane de dolari.
A urmat externalizarea mai multor activităţi de proiectare, consultanţă, marketing şi comercializare, prin formarea unor societăţi, aparţinând aceluiaşi grup.
În 2004 două divizii de investiţii ale OMZ United Heavy BV si Omzar LLC, preiau, printr-o tranzacţie bursieră, majoritatea acţiunilor, fiecare deţinând câte 33% dintre acţiunile UPET.
În prezent acţionarii principali ai uzinei de utilaj petrolier de la Târgovişte sunt Obsesione Enterprises Limited si Ogetto Limited, înregistrate în Cipru, ambele cu deţineri de câte 33% din capitalul social.
În perioada privatizării, dar şi post privatizare numărul salariaţilor de la UPET a scăzut dramatic, lucru ce a creat un impact social puternic în Târgovişte, oraş preponderent industrial. Au fost numeroase greve şi proteste în anii 2000. Pe pagina de internet a UPET se arată că acum societatea are 610 salariaţi.
”Noi credem în motivarea corectă şi potrivită pentru angajaţii noştri ceea ce îi determină să fie multumiţi şi mândrii că fac parte din compania UPET”, se arată pe pagina de internet a UPET. (greşeala gramaticală poate fi explicată prin faptul că societatea aparţine acum unui grup străin)
Pe o mare parte din amplasamentul uzinei petroliere de la Târgovişte s-au construit mai multe supermarket-uri, conducerea societăţii considerând, în anii 2001-2002, că vânzarea terenurilor din centrul municipiului Târgovişte aduce banii necesari acoperirii unei părţi a datoriilor către stat. Un alt motiv pentru care s-au demolat din clădirile uzinei şi s-a vândut terenul a fost că funcţionarea societăţii la capacitate maximă nu îndeplinea condiţiile de mediu impuse de Uniunea Europeană. Din acest motiv, acum 10 ani, se vehicula varianta mutării societăţii în afara municipiului.
Chiar a existat un zvon că a fost incendiată una dintre clădirile de patrimoniu pentru a putea fi demolată, iar terenul vândut.
Primul teren a fost vândut către Rewe SRL, care a construit şi inaugurat, în anul 2003, XXL Târgovişte. UPET pierdea câteva mii de locuri de muncă, iar supermarketul anunţa cu mândrie realizarea a 150 de locuri de muncă ”cu salariaţi selectaţi din rândul foştilor angajaţi ai UPET”. Locuitorii oraşului au luat cu asalt primul supermarket din Târgovişte.
Şi oficialităţile au participat cu mândrie la inaugurarea supermarketului. Dacă în 2002 Primăria Târgovişte acorda o diplomă de excelenţă UPET-ului, în 2003 două diplome de excelenţă erau oferite către doi reprezentanţi ai Rewe SRL, Şerban Patriciu şi Jude Dumitrescu.
UPET Târgovişte produce echipament pentru industria petrolieră.
UPET Târgovişte are un capital social de 29,87 milioane de lei, divizat în 11,9 milioane acţiuni, cu o valoare nominală de 2,50 lei. Cea mai recentă tranzacţie a avut loc pe 16 ianuarie la un preţ de 1,5 lei acţiunea. Volumul tranzacţionat a fost unul nesemnificativ.
Titlurile companiei se tranzacţionează la Bursa de Valori Bucureşti, la secţiunea RASDAQ, sub simbolul UPET.