Site icon stiriDB

„Ultimul zbor cu soţii Ceauşescu”, carte lansată de Alexandru Popa, la Muzeul comunismului din Târgovişte

Comandorul în rezervă  Alexandru Popa, a lansat, luni, la Muzeul comunismului din Târgovişte, cartea ”Ultimul zbor cu soţii Ceauşescu” în care povesteşte cum a executat zborul care a transportat trupurile soţilor Ceauşescu de la Târgovişte la Bucureşti, dar şi alte momente de la revoluţie şi din viaţa cuplului dictatorial.

La vernisaj au fost prezenţi foşti militari care au fost în decembrie 1989 în unitatea militară de la Târgovişte, când soţii Ceauşescu au fost aduşi aici şi apoi executaţi în urma unui proces.

”După ce am aterizat pe platoul unităţii de la Târgovişte, generalul Stănculescu l-a luat de o parte pe ofiţerul paraşutist şi i-a spus : ‘dacă Tribunalul Militar îi va condamna la moarte, îi vom executa aici! Vor fi împuşcaţi deci şi doar în noi am încredere. Am nevoie de trei voluntari care să execute sentinţa! Care să fie ăştia, căpitane Ionel?”, scrie în carte Alexandru Popa.

Autorul evocă şi momentul execuţiei soţilor Ceauşescu.

”L-am văzut pe Ceauşescu mergând cu demnitate la moarte şi l-am auzit strigând: Trăiască România Socialistă!. Trăiască România liberă şi independentă! Moarte trădătorilor!”, scrie comandorul în rezervă Alexandru Popa.

Cartea „Ultimul zbor al soţilor Ceauşescu” evocă trăirile unui pilot în misiunea din ziua de Crăciun din 1989, zi în care au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu şi, apoi, peripeţiile pe timpul transportului cu elicopterul a trupurilor lor inerte. Sunt descrise şi  misiuni de zbor cu elicopterul, executate de familia prezidenţială înainte de 1989, în vizite de lucru şi la vânătoare, precum şi tabieturile soţilor Ceauşescu.

Comandorul Alexandru Popa a ajuns în flotila prezidenţială în anul 1981. Primul zbor cu soţii Ceauşescu l-a executat în acelaşi an. Şi tot el a fost cel care a executat ultimul zbor al soţilor Ceauşescu, transportându-le trupurile neînsufleţite de la Târgovişte la Bucureşti.

În decembrie 1989, Alexandru Popa era comandant de escadrilă de elicoptere la unitatea de aviaţie din Boteni. Momentele importante din decembrie 1989, trăite de Alexandru Popa, dar şi amintiri despre alte misiuni executate de comandor în timpul vizitelor lui Ceauşescu sunt relatate în cartea lansată, luni, la Târgovişte.