Turnul Chindiei / Târgoviște – ghid de oraș

Turnul Chindiei / Târgoviște – ghid de oraș

turnul chindiei vechiTurnul Chindiei reprezintă, de secole, emblema orașului Târgoviște. Este cel mai important reper turistic al orașului și este un simbol istoric asociat cu figuri legendare ale istoriei românilor: Mircea cel Bătrân, Vlad Dracul și Vlad Țepeș.

În perioada domniei lui Mircea cel Bătrân au fost realizate primele construcții ale Curții Domnești, o casă domnească și o biserică-paraclis.

Există o controversă în privința ctitorului Turnului Chindiei. Una dintre variante este că a fost construit, în jurul anului 1440, de Vlad Dracul (1436 — 1448), tatăl lui Vlad Țepeș (1448; 1456 — 1462; 1476). Altă variantă ar fi că Turnul Chindiei a fost ridicat în timpul celei de-a doua domnii a lui Vlad Țepeș. 

Funcțiile turnului au evoluat de la aceea de turn clopotniță, în prima jumătate a secolului al XV-lea, la cea de turn de strajă, de refugiu și de apărare, în secolele XV — XVI, apoi la cea de turn ceasornic în secolul al XVII-lea de unde își trage și numele actual, ‘chindie’ însemnând asfințit, amurg.

Aspectul originar al turnului a fost modificat pe la mijlocul secolului al XIX-lea de către arhitectul vienez J. Schlatter, care l-a restaurat la cererea domnitorului de la acea vreme, Gheorghe Bibescu (1840 — 1848).

interior turnul chindiei

interior Turnul Chindiei (FOTO: amfostacolo.ro)

Turnul este o construcție cilindrică din cărămidă susținută de un trunchi de piramidă placat cu piatra fasonată. Are înălțimea de 27 de metri și diametrul exterior de 8,5 metri. În interior este împărțit în trei nivele separate prin planșee de lemn, iar în turn se urcă pe o scară în spirală care duce la terasa turnului, mărginită de creneluri.

Turnul se află în interiorul Curții Domnești din Târgoviște, incintă care reprezintă un complex de clădiri și fortificații medievale ce au avut rol de reședință a 33 de voievozi ai Țării Românești.

turn-sus-w

În Turnul Chindiei se poate vizita, în prezent, o expoziție dedicată celor doi domnitori ai familiei Drăculeștilor: Vlad Dracul și Vlad Țepeș.

”Turnul Chindiei din cadrul Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgoviște este un monument emblematic pentru dâmbovițeni, este cel mai vizitat obiectiv turistic din Târgoviște. Numărul turiștilor care au venit la Curtea Domnească este în creștere, în acest an, până acum au fost peste 71.000 de turiști, ceea ce ne face să credem că la sfârșitul anului vom avea circa 140.000 de vizitatori”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească, Ovidiu Cârstina.

interior turnul chindiei 2

interior Turnul Chindiei

În acțiunea de branding a complexului muzeal au fost realizate mai multe obiecte promoționale. Printre acestea se numără ciocolata ”Turnul Chindiei” și un ”vin al voievozilor”, comercializat sub denumirea ”Princeps Valachiae”.

În 2014 a avut loc, la Curtea Domnească Târgoviște, prima ediție a Festivalului Medieval Dracula. În cadrul festivalului a fost reeditat atacul de noapte al lui Vlad Țepeș împotriva turcilor. 100 de voluntari, cascadori și actori au pus în scenă pe ruinele Curții Domnești celebrul moment istoric.

atac noapte

atacul de noapte al lui Vlad Țepeș împotriva turcilor (Festival Dracula 2014)

Autoritățile locale se declară mulțumite de modul în care a decurs Festivalul Medieval Dracula de la Târgoviște, ce a avut loc în perioada 13-16 iunie, și anunță că se va organiza și anul viitor o ediție, scopul fiind de a atrage turiști în municipiu și în județ. În cele patru zile de festival câteva mii de vizitatori au venit la Curtea Domnească din Târgoviște și în Parcul Chindia din municipiu, au asistat la ateliere medievale, la o paradă, au mers la târgul ”Negustori la poarta cetății”, la spectacole de teatru, concerte, la reeditarea atacului de noapte al lui Vlad Țepeș.

Organizatorii vor ca evenimentul să devină un brand al Târgoviștei.

”Eu sunt mulțumit de prima ediție (…). Vreau să devină un festival de tradiție care să ne ducă acolo unde ne-am propus, adică la promovarea turistică a Târgoviștei și județului Dâmbovița”, a declarat președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu.

În dorința de a atrage cât mai mulți turiști, autoritățile locale își propun să organizeze cât mai multe evenimente la Turnul Chindiei. Astfel, în lunile august-septembrie 2014 se va juca pe ruinele Curții Domnești piesa Hamlet, în regia lui Kemal Bașar. Piesa s-a jucat, în aceeași locație, și în perioada Festivalului Medieval Dracula.

hamlet07

Hamlet (regia: Kemal Bașar), spectacol jucat pe ruinele Curții Domnești din Târgoviște

O premieră a avut loc, în luna iunie, la Turnul Chindiei cu un spectacol de sculpturi sonore. O artistă suedeză a conceput un spectacol de sunet, a fost montat în interiorul turnului un sistem audio multicanal din care se auzeau diverse sunete înregistrate la Cercul Polar, de la fulgi de zăpadă căzând, picături de ploaie, clopote și turme de reni.

Anul trecut, în Consiliul Local Târgoviște s-a discutat despre necesitatea realizării unui brand al municipiului Târgoviște, simbolul despre care s-a spus că ar fi cel mai potrivit fiind Turnul Chindiei. (AGERPRES)

Ghid de oraș” este o campanie stiriDB de promovare a orașelor dâmbovițene și a obiectivelor turistice ale acestora.
error: Conţinut protejat !!