Site icon stiriDB

Tu știi să folosești corect aerul condiționat? Află ce să NU faci pentru a-ți menaja sănătatea!

În vremurile de azi, sănătatea este cel mai important aspect al vieții, de care trebuie să te îngrijești constant. Mâncarea gătită atent, apa consumată conform recomandărilor specialiștilor și aerul curat te ajută să te menții în formă.

Dacă, la capitolul culinar, poți controla calitatea produselor pe care le consumi, când vine vorba despre aer, lucrurile nu mai sunt așa de simple, pentru că nivelul de poluare din orașe și expunerea zilnică la noxele din trafic îți slăbesc treptat sistemul imunitar.

Dacă, la acest “tablou”, adaugi și căldura specifică verii, pe care cu greu o suporți, gândul îți zboară imediat la aerul condiționat de pe perete, căruia îi dai drumul dimineața și uiți să îl mai închizi până te culci.

Chiar dacă aceste aparate conțin filtre performante de purificare a aerului din încăpere, dacă nu sunt folosite corect, pot deveni un real pericol pentru sănătatea ta.

Iată cum să folosești corect aerul condiționat:

Confortul termic este diferit pentru fiecare om în parte, însă cei mai mulți se simt bine la 22-23 de grade. Dacă afară sunt 35°C, nu seta o temperatură de 18°C  în casă, pentru că organismul va suporta greu această diferență. Corpul tău se va obișnui treptat cu căldura și își va folosi propriile mecanisme de răcire. 

În plus, pentru a te simți cât mai confortabil, este recomandat să reduci mai degrabă  umiditatea din aer. Pentru acest lucru, poți folosi un aparat de aer condiționat setat la o temperatură de 24 de grade și un dezumidificator.  

Pentru a păstra aerul rece în interior, de multe ori vei fi tentat să nu mai deschizi geamurile. Totuși este bine să știi că aerul condiționat este recirculat, ceea ce înseamnă că cel pe care îl respiri zilnic este trecut din nou prin filtre și prin sistemul de răcire și reintrodus în cameră. De aceea, este foarte important ca încăperea să fie mereu foarte bine aerisită. 

Cel mai indicat este să aerisești întreaga locuință minimum 3 ore dimineața și seara. Astfel, vei avea suficient oxigen în încăperi și vei scăpa de durerile de cap.

Pe lângă reviziile anuale de curățare a sistemului de ventilație, aparatul de aer condiționat conține filtre care se pot schimba la o anumită perioadă de timp. 

Este bine să citești instrucțiunile oferite de producător și să nu depășești timing-ul menționat de acesta pentru o astfel de operațiune, pentru că, în interiorul lor, se pot dezvolta o mulțime de bacterii și viruși extrem de periculoși pentru organism. Există unele aparate de aer condiționat performante, care nu au nevoie de schimbarea filtrelor, deoarece acestea se pot spăla la un anumit interval de timp, reducând considerabil costurile de mentenanță.

În concluzie, aerul condiționat este un real ajutor pentru zilele toride de vară, însă este important să fii atent la câteva detalii legate de întrebuințare și de mentenanță, pentru a-ți menaja cu adevărat sănătatea.

 Sursa foto: shutterstock.com