Trenul regal a oprit la Titu de 1 decembrie
Trenul regal a oprit pe 1 decembrie la Titu, judeţul Dâmboviţa. Trenul efectuează, în mod simbolic, cu ocazia Zilei Naţionale, un itinerariu, numit ”Trenul Aducerii Aminte”.
Traseul a cuprins mai multe localităţi, printre care şi Titu.
Conform unui comunicat, remis de Biroul de presă al Regelui Mihai I, către stiriDB, trenul a staționat, la Titu, 12 minute.
”Gara din Titu este istoric legată de Regele Carol I și de Regina Elisabeta. Suveranii își așteptau adesea musafirii oficiali la Titu, unde se urcau în tren și parcurgeau drumul către București – Cotroceni alături de invitații regali din străinătate”, se mai arată în comunicatul de presă.
În trenul regal au fost Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu, însoțiți de Principesa Maria. Localnicii din Titu i-au aşteptat cu steguleţe şi flori.
sursa foto: Gazeta de Titu
Mesajul Primarului Orasului Titu cu ocazia intampinarii Trenului Regal de 1 Decembrie
Administratia locala, populatia orasului Titu saluta cu deferenta prezenta Altetelor Regale, Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu, insotiti de Principesa Maria, la bordul Trenului Regal care efectueaza, in mod simbolic, itinerariul numit „Trenul Aducerii Aminte”.
Stationarea Trenului Regal in Titu, intr-o zi de o solemnitate aparte – sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei – reprezinta un remember istoric care motiveaza participarea noastra la actiunea omagiala dedicata implinirii a 150 de ani de la venirea Regelui Carol I in tara noastra.
In spriritul respectului cuvenit unei asemenea inalte Institutii, Casa Regala a Romaniei, se cuvine sa amintim contributia deosebit de importanta a Regelui la mentinerea si consolidarea statului national unitar, la cresterea prestigiului european, la asigurarea stabilitatii si continuitatii noastre in acest spatiu carpato-danubian.
Memoria afectiva a retinut din cei 150 de ani incarcati de istorie si slefuiti de aura timpului, perioada legata de numele Casei Regale. Gara din Titu este istoric legata de Regele Carol I si de Regina Elisabeta. Suveranii isi asteptau adesea musafirii oficiali la Titu, unde se urcau in tren si parcurgeau drumul catre Bucuresti-Cotroceni alaturi de invitatii regali din strainatate. In timpul primului Razboi Mondial, in Titu Gara a functionat un spital si o cantina ale Crucii Rosii pentru ranitii veniti de pe front sau aflati in tranzit. Intre anii 1926-1947 comunitatea noastra a purtat numele Principele Mihai.
Consideram ca oprirea Trenului Regal de 1 Decembrie, la bordul caruia se afla Altetele lor Regale, Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu, insotiti de Principesa Maria, mesageri ai spiritului de pace, buna intelegere si comunicare fructuoasa la nivel european si mondial, reprezinta un moment de bun augur pentru orasul Titu.
Cu deosebita consideratie le uram Altetellor Regale bun venit in Titu-Gara, ani multi cu sanatate, putere de daruire creatoare, intru binele patriei noastre Romania si al omenirii.
Primar Traian Niculae