În această zi se duc flori la biserică şi se trece pe sub masă pentru a avea noroc și sănătate tot restul anului
Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri dinaintea Paştelui şi este ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit, iar mulţi români au obiceiul de a ţine post negru.
Vinerea Mare mai poarta si numele de Vinerea Seacă, iar în această zi nu se face treabă.
Obiceiurile creştinilor spun că în această zi se duc flori la biserică şi se trece pe sub masă pentru a avea noroc şi sănătate tot restul anului. În Vinerea Mare este interzis a se face copturi. Există credinţa că dacă cineva se încumetă a coace în această zi face mare păcat, iar coptura nu este mâncată nici măcar de peşti.
În Vinerea Mare, dimineaţa, înainte de răsăritul soarelui, oamenii alergau desculţi prin rouă sau se scăldau în ape curgătoare crezând că, în felul acesta, vor fi sănătoşi pe tot parcursul anului.
În popor se crede că dacă plouă în Vinerea Mare anul va fi mănos, iar dacă nu, nu va fi roditor.
Unii cred că, dacă se scufundă în apă rece de trei ori în acestă zi vor fi sănătoşi tot anul.
Femeile nu umplu borş în acesta zi, să nu se scalde Necuratul în el; nu coc pâine sau altceva, să nu ardă mâinile Maicii Domnului; nu cos, ca să nu orbească; nu ţes, nu torc, nu spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri; afumă casa cu tămâie, înconjurând-o de trei ori, pentru ca gângăniile şi dihaniile să nu se apropie de casă şi de pomi.