Tot mai mulţi funcţionari nu vor să se mai ocupe de proiectele europene
Din ce în ce mai mulţi funcţionari publici din Dâmboviţa vor să renunţe la a se mai ocupa de proiecte europene, din cauza salariilor mici şi a riscurilor date de implementarea acestor proiecte, inclusiv unii făcând referire la frica de DNA.
Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a precizat că există astfel de situaţii şi la nivelul instituţiei pe care o conduce.
”Am astfel de probleme la consiliul judeţean. Doamna Ceptureanu, care e manager de proiect pe Registrul Agricol, şi-a dat demisia în urmă cu o lună. Nu i-am acceptat-o, am chemat-o, am discutat cu dânsa, i-am spus că trebuie să ducem proiectele la capăt. Mi-a cerut să revină unde a fost anterior, la audit. Doamna Leontescu, şef de serviciu la Buget, şi-a dat de trei ori demisia în ultimele două luni de zile. Am rugat-o, la fel, să mă ajute să ducem anul ăsta până la capăt, pentru că ţine de implementarea proiectelor europene cu finalizare 2015”, a spus Ţuţuianu.
Acesta a precizat şi care sunt motivele din cauza cărora funcţionarii nu vor să se mai implice în proiecte cu fonduri europene.
”Salariul mic, stresul foarte mare, controale permanente din partea diferitelor instituţii şi riscurile aferente derulării acestor proiecte, pentru că te poţi trezi dintr-o corecţie financiară să răspunzi cu ce nu ai făcut toată viaţa”, a afirmat Adrian Ţuţuianu.
Preşedintele CJ Dâmboviţa a făcut referire şi la măsuri care trebuie luate pentru profesionalizarea celor care lucrează în administraţia publică.
”Nu prea mai sunt oameni competenţi şi nu o să fie niciodată cât timp le dai 1.200 de lei pe lună. La Consiliul Naţional al PSD am ridicat problema asta şi am spus două chestiuni: funcţionari mai bine pregătiţi, ca să poţi să aduci oameni mai buni la proiecte europene, şi al doilea, am spus să aducem contractul pe cinci ani, cum e în altă parte, la funcţionarul public, cu obiective şi criterii de performanţă, adevărate. Dacă nu facem asta, administraţia publică din România va fi din ce în ce mai deprofesionalizată”, a declarat Ţuţuianu.
Şi premierul Victor Ponta a vorbit, la Târgovişte, despre faptul că funcţionarilor le e teamă să mai semneze acte din cauza „atmosferei de suspiciune” creată de anumite instituţii ale statului.
”Mă reream la faptul că există o lentoare în procesul birocratic în structurile guvernamentale, dar şi în cele ale administraţiei publice locale şi că asta este justificarea pentru care nu merg procedurile atât de rapid cum mi-aş dori. Nu vorbim doar de DNA, e vorba de proceduri foarte lungi şi de faptul că există uneori teama de Curtea de Conturi, alteori, vedeţi suntem în zona universitară, aici îmi spuneau cei de la medicină că apropo de incompatibilităţi şi de conflicte de interese sunt nişte proceduri care durează foarte mult”, a declarat Ponta, în octombrie 2014, într-o vizită la campusul universitar din Târgovişte.