Titus Corlățean s-a întâlnit cu ambasadorii Republicii Chile, Turciei și Croației

Titus Corlățean s-a întâlnit cu ambasadorii Republicii Chile, Turciei și Croației

Senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, l-a primit, luni, pe Jorge Tagle Canelo, ambasadorului Republicii Chile în România, în cadrul unei vizite de rămas bun la finalul misiunii sale diplomatice în România, potrivit unui comunicat.

Președintele Comisiei pentru politică externă i-a adresat felicitări pentru modul în care și-a îndeplinit cu succes mandatul în România și a mulțumit demnitarului chilian pentru buna colaborare, atât cu structura parlamentară în susținerea unor proiecte de interes comun în relațiile bilaterale româno-chiliene, cât și pentru activitatea coordonată în plan multilateral. În acest context, a transmis mulțumiri pentru susținerea constantă pe care Republica Chile o acordă în obiectivele de aderare a României la OCDE.

De asemenea, Jorge Tagle Canelo a apreciat modul deosebit în care a colaborat cu autoritățile române și în particular cu structurile de specialitate în politică externă din Parlament.

Cei doi oficiali au confirmat interesul unei agende de contacte directe între Comisiile pentru politică externă în cursul acestui an sau a anului viitor.

Tot luni, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, Titus Corlățean, a primit-o pe E.S. Füsun Aramaz, Ambasadorului Turciei la București, în cadrul unei vizite de prezentare, potrivit unui comunicat.

Cei doi oficiali au exprimat aprecierea pentru Parteneriatul Strategic solid existent între România și Turcia, care anul acesta aniversează 10 ani.

Au fost trecute în revistă o serie de dosare importante în cooperarea politică, economică, culturală bilaterală, cu punerea în evidență a punții de legătură pe care o reprezintă minoritatea națională turcă din România, cu exprimarea aprecierii de către ambasadorul turc pentru măsurile adoptate de statul român pentru prezervarea identității naționale și buna integrare în societatea românească, dar și pentru proiectele de natură culturală și educațională promovate pe această linie cu autoritățile turce.

Senatorul Corlățean a evidențiat, cu acest prilej, susținerea constantă a României pentru candidatura Turciei la Uniunea Europeană și o relansare a procesului de negocieri pe diferitele capitole.

De asemenea, în cadrul convorbirilor au fost abordate o serie de aspecte legate de dosare importante în cadrul cooperării NATO, precum și alte dosare internaționale de interes.

Cei doi oficiali și-au propus pentru perioada următoare o agendă de schimburi bilaterale pe canal parlamentar, prin intermediul comisiile de specialitate și al grupurilor parlamentare de prietenie, dar și continuarea agendei în formula trilateralei la nivel parlamentar între România-Turcia-Polonia.

Sematul mai informează că, luni, 5 iulie 2021, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, senatorul Titus Corlățean, a primit-o pe ambasadoarea Republicii Croația în România, E.S. Marija Kapitanović.

Discuțiile au vizat cooperarea în plan bilateral, regional, al Uniunii Europene, precum și în cadrul NATO și transatlantic.

Demnitarul român a apreciat relațiile foarte bune dintre România și Republica Croația, țări cu priorități și viziuni similare în materie de politică externă și care au avut o colaborare excelentă, în anul 2019, în cadrul trioului Președinției rotative a Uniunii Europene, alături de Finlanda.

Cei doi oficiali au exprimat susținerea lor pentru intensificarea contactelor bilaterale, în special în plan parlamentar, pe teme de interes comun, ce țin Uniunea Europeană, relația transatlantică, integrarea țărilor din Balcanii de Vest în UE și Vecinătatea Estică. Ambele părți au subliniat necesitatea coordonării pozițiilor și a sprijinului reciproc în vederea accederii la Spațiul Schengen.

Totodată, cei doi interlocutori au arătat aprecierea față de bunele tratamente, în conformitate cu normele europene și internaționale în vigoare, aplicate minorității istro-române din Croația, a cărei limbă face parte din patrimoniul UNESCO, respectiv minorității croate din România.

error: Conţinut protejat !!