Site icon stiriDB

Titus Corlățean a participat la reuniunea Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului

Senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației române la APCE, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, a participat, vineri, la reuniunea Comisiei pentru afaceri juridice și drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de la Paris, potrivit unui comunicat al Senatului.

Titus Corlățean a organizat, în calitate de raportor al comisiei, audierile pe tema aspectelor juridice privind aderarea Uniunii Europene la Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

În intervenția sa, a subliniat necesitatea identificării soluțiilor juridice necesare finalizării procesului de aderare, menit să conducă la întărirea coeziunii, autorității și credibilității celor două organizații și la asigurarea unei protecții mai bune a cetățenilor europeni în privința respectării drepturilor lor fundamentale și asigurării standardelor europene în materie.

De asemenea, senatorul român a susținut, împreună cu deputatul Vladimir Vardanyan (Armenia, PPE), o serie de amendamente propuse de Comisia APCE pentru afaceri politice și democrație – în calitate de comisie responsabilă cu elaborarea proiectului de aviz -, care au fost dezbătute și aprobate de membrii comisiei desemnate pentru raport.

Pe lângă cele trei amendamente ale comisiei de avizare, Titus Corlățean a propus un amendament distinct, prin care a cerut ca investigațiile anticorupție desfășurate de către instituțiile responsabile ale statelor membre ale Consiliului Europei să se bazeze exclusiv pe folosirea instrumentelor legale și constituționale, amendament aprobat de membrii comisiei.