Titus Corlățean a participat la conferința „România și sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice. O contribuție strategică transatlantică pentru securitatea Euro-Atlantică”

Titus Corlățean a participat la conferința „România și sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice. O contribuție strategică transatlantică pentru securitatea Euro-Atlantică”

Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din cadrul Senatului României a organizat, miercuri, 14 mai, Conferința „România și sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice. O contribuție strategică transatlantică pentru securitatea Euro-Atlantică”.

Conferința a marcat o dublă aniversare, respectiv 10 ani de la semnarea și ratificarea de către Senatul României a Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, semnat la Washington la 13 septembrie 2011 și 5 ani de la momentul operaționalizării sistemului de apărare anti-balistic – Aegis Ashore.

Senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, a subliniat semnificația contribuției României în plan bilateral, în cadrul Parteneriatului Strategic România-S.U.A. și în plan mai larg în cadrul Alianței Nord Atlantice, la promovarea acestui proiect care garantează securitatea națională a statelor membre NATO și a reafirmat rolul României de pilon robust în flancul estic al Alianței Nord Atlantice ca furnizor de securitate.

Totodată, a prezentat momentele importante ale procedurii de ratificare în decembrie 2011 a Acordului, precedate de întâlnirile membrilor Comisiei pentru politică externă și Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională cu negociatorii români și americani ai documentului.

Senatorul a subliniat din punct de vedere politic importanța caracterului bipartizan al abordării clasei politice românești a temelor fundamentale de politică externă și securitate și a adresat felicitări negociatorilor români și americani pentru contribuția la realizarea proiectului bilateral, devenit ulterior o contribuție de valoare la ansamblul sistemului NATO anti-rachetă, reprezentanților militari, diplomatici și factorilor politici implicați la acel moment, în operaționalizarea și gestionarea curentă a bazei de la Deveselu și a scutului anti-rachetă aflat pe teritoriul României.

error: Conţinut protejat !!