Site icon stiriDB

Târgovişte, în Top10 al celor mai eficiente oraşe

Primarul Târgoviştei, Cristian Stan, s-a referit, joi, într-o conferinţă de presă, la performanţa administraţiei locale de a atrage fonduri europene şi a clasa astfel municipiul în Top10 al celor mai eficiente oraşe din România.

Topul a fost realizat de UrbanizeHub.ro, iar criteriile care au stat la realizarea lui au fost atragerea de fonduri europene, cheltuielile de capital pe cap de locuitor, transformarea fizică a localităţilor.

”Este vorba de UrbanizeHub, care se referă la topul celor mai eficiente oraşe din România, perioada de referinţă este 2007-2015, iar în acest clasament Târgovişte se situează pe locul 10. Cred că este o performanţă bună (…), criteriile avute în vedere sunt obiective şi au în vedere cheltuielile de capital, absorbţia totală de fonduri europene şi apoi raportarea pe cap de locuitor. Se menţionează că Târgovişte nu are un buget foarte generos, dar că au fost implementate multe proiecte”, a spus primarul Târgoviştei, Cristian Stan.

Edilul s-a referit la bugetele de investiţii ale unor oraşe din acest clasament, precum şi la fondurile atrase prin programe europene. Din punct de vedere al atragerii de bani europeni, în perioada analizată, respectiv 2007-2015, Târgovişte este pe locul 2 pe ţară.

”Municipiul Târgovişte are un buget mic de investiţii, 94 de milioane de euro, comparativ cu Sectorul 3 din Bucureşti de 338 de milioane de euro sau Oradea 240 de milioane de euro. Iată că nebeneficiind de un buget foarte mare am reuşit o performanţă destul de importantă. La clasamentul pe fonduri europene atrase pe cap de locuitor, Târgovişte este pe locul 2, cu 748 de euro pe cap de locuitor. Cred că merită să subliniem acest lucru, este dincolo de folclorul care apare în legătură cu unele oraşe. Vreau să dărâmăm anumite mituri, Sibiu e cu 106 euro pe cap de locuitor, faţă de 748 Târgovişte, Braşov 286 de euro pe cap de locuitor, Timişoara 359, cluj 375, deci la jumătate. Alba Iulia este performer, cu 815 euro pe cap de locuitor”, a afirmat Stan.

Acesta a subliniat că Târgovişte este singurul oraş din Regiunea Sud Muntenia care a intrat în acest top.

”Municipiul Târgovişte este singurul oraş din regiunea de dezvoltare Sud Muntenia care prinde acest top, nu Piteşti, nu Ploieşti, ci Târgovişte. Sunt surclasate, pe zona de atragere de fonduri europene, administraţii locale care beneficiază de aparate de specialitate mult mai mari şi care beneficiază şi de bugete mai mari. Dacă am fi avut un buget de investiţii mai mare, şi acest lucru a fost subliniat şi de cei care au realizat topul, probabil că am fi fost mai sus în acest clasament”, a mai spus primarul Târgoviştei, Cristian Stan.

Edilul a menţionat că în perioada 2007-2015, la nivelul municipiului, au fost implementate trei proiecte majore cu fonduri europene: Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) A, Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) B şi Complexul Turistic de Nataţie.

Municipiul Târgovişte a accesat în 2010  PIDU A şi PIDU B, cu o finanţare totală nerambursabilă de aproximativ 118 milioane de lei în cadrul Programului Operaţional Regional 2007 – 2013. Lucrările au avut loc în mai multe cartiere şi au constat în reabilitare străzi, reţele de iluminat public şi fibră optică, reţele de apă-canal. De asemenea au fost realizate piste pentru biciclişti, în lungime de opt kilometri, 12 staţii de transport public, patru spaţii de joacă, şase hectare de amenajare teren spaţii verzi. Totodată au fost realizate 1.900 de locuri de parcare.

Complexul Turistic de Nataţie Târgovişte a fost realizat cu fonduri de 88,34 milioane de lei, dintre care jumătate bani europeni, restul din bugetul local. Complexul este construit pe amplasamentul fostei Baze de Agrement Crizantema din Târgovişte, ce fusese amenajată în perioada comunistă şi ajunsese într-un stadiu avansat de degradare.

Primarul Târgoviştei, Cristian Stan, a mai spus că în cadrul exerciţiului financiar 2014-2020 administraţia locală intenţionează să acceseze un proiect ce vizează transportul public realizat cu autobuze electrice. Valoarea investiţiei va fi de 20 de milioane de euro.