Târgovişte: Sute de persoane au ieşit pe Platoul Prefecturii Dâmboviţa (foto | video)

protest-targoviste-1

Marș pe b-dul Independenței, Târgoviște

Aproximativ 500 de persoane au ieşit, miercuri seara, în centrul municipiului Târgovişte, în Piaţa Tricolorului. La protest nu au fost incidente.

Iniţial cei prezenţi au spus că este un protest tăcut. După o oră, odată cu venirea unui grup mai vocal, de câteva zeci de persoane, conduse de un tânăr care s-a prezentat ca fiind lider al unei secţiuni de galerie rapidistă, protestul a devenit unul mai animat. Oamenii au început să scandeze, au cântat imnul de stat şi au plecat în marş pe bulevardul Independenţei, prin faţa Mitropoliei, unde au scandat ”Vrem spitale, nu catedrale!”, apoi au mers în faţa Primăriei Târgovişte şi s-au reîntors în Piaţa Tricolorului.

protest-platou-02

Mulţi dintre participanţi erau elevi de liceu. În timpul marşului unii tineri au strigat ”să mergem la primărie, la Boriga!”. Deşi se declarau interesaţi de viaţa politică şi participau la protest ”pentru schimbare” s-a dovedit că unii nu ştiau cine este primarul Târgoviştei, Gabriel Boriga nemaifiind primar de peste un an.

Cum a început protestul, cine a participat şi cum s-a terminat

La ora 18.00 au început să se strângă tineri în Piaţa Tricolorului, iar unii dintre ei au aprins lumânări în memoria celor care au murit în incendiul din clubul bucureştean Colectiv. Cei prezenţi au spus că este un protest tăcut. Colegii din televiziune chiar spuneau că nu au cui să ia interviu, pentru că în cazul minorilor trebuie declaraţie de la părinte. După o oră s-au strâns aproximativ 500 de persoane.

protest-platou-04

început miting, puțin după ora 18.00, pe Platoul Prefecturii Dâmbovița

O doamnă, la vreo 50 de ani, spunea că aproape nu îi vine să stea printre copiii de la manifestare, că a încercat să mobilizeze persoane de vârstă mijlocie să iasă în stradă, dar că nu a reuşit.

”Trebuie să fim alături de aceşti copii”, ne-a spus doamna respectivă.

”Vrem să schimbăm ceva, mentalitatea în primul rând. Având în vedere demisiile depuse astăzi, nu se pune problema că acum cerem o schimbare politică, cerem schimbarea de mentalitate. Am văzut că se spune pe facebook că incendiul de la Colectiv a fost provocat, că este un scenariu, nu pot crede aşa ceva. Cred că a fost vorba de nepăsarea patronilor, indiferenţa autorităţilor, poate chiar şpagă”, a spus unul dintre tinerii prezenţi la manifestare.

După aproximativ o oră de când a început manifestarea, în Piaţa Tricolorului au venit câteva zeci de tineri ceva mai vocali, care i-au mobilizat şi pe ceilalţi. După cum se manifestau păreau a face parte dintr-o galerie a unei echipe sportive. Chiar s-a dovedit că ceva este adevărat. Unul dintre ei, care avea o portavoce şi părea că îi coordonează, a susţinut că este fondatorul unei secţiuni a galeriei rapidiste. S-a cântat imnul în faţa Prefecturii Dâmboviţa, s-au scandat lozinci, iar manifestanţii au plecat în marş pe Bulevardul Independenţei, apoi la Primăria Târgovişte şi s-au reîntors în Piaţa Tricolorului.

Printre cei prezenţi în centrul Târgoviştei au fost câţiva membri de partid, dar nu mulţi şi nu din prima linie, singurul ceva mai cunoscut este un candidat liberal la Primăria Târgovişte, Ciprian Preduţ. Acesta a fluturat un steag şi a mers în marş alături de manifestanţi.

protest-platou-06-predut

”Tinerii capabili pleacă în străinătate, voi vă angajaţi amante şi nepoţi”, ”Demisia clasa politică coruptă!”, ”Corupţia ucide!”, ”Cinci oameni au vrut să lanseze un album, au lansat o revoluţie!” sunt câteva dintre mesajele pe care cei prezenţi la manifestare le aveau scrise pe pancarte şi pe care le-au scandat.

protest-platou-03

marș protestatari, zona Mitropoliei, Târgoviște

Erau şi persoane care susţineau că la astfel de manifestări există şi multă manipulare, că sunt agitatori, poate chiar plătiţi, care îi mobilizează pe unii participanţi. Cei care credeau acest lucru s-au declarat nemulţumiți că protestul a fost confiscat de cei vocali, îmbrăcaţi în treninguri, care păreau a fi din galerie.

Forţe de ordine au fost prezente şi i-au însoţit pe manifestanţi în marşul pe străzi, a fost blocată o bandă de mers în momentul marşului. La manifestarea care a durat peste două ore nu s-au înregistrat incidente.

protest-platou-05

manifestanți în fața Primăriei Târgoviște


error: Conţinut protejat !!