Site icon stiriDB

Târgovişte: Sindicaliştii de la Aso Cromsteel anunţă, vineri, declanşarea grevei de avertisment

Sindicaliştii de la Aso Cromsteel SA din Târgovişte anunţă că vor declanşa grevă de avertisment dacă patronatul nu va soluţiona revendicările ce ţin, în principal, de condiţii mai bine de muncă şi de majorarea veniturilor salariaţilor.

Într-un comunicat de presă, Sindicatul Valahia annţă că la Aso Cromsteel SA s-a declanşat un conflict de muncă ce va continua, vineri, cu o grevă de avertisment. Salariaţii vor întrerupe lucrul, între orele 14.00 şi 16.00, se vor deplasa pe trotuarul din faţa societăţii şi vor protesta.

Conform comunicatului, acţiunea publică are avizul Primăriei Târgovişte.

”Salariaţii s-au săturat să fie prost plătiţi, s-au săturat de regimul coercitiv şi autoritar al conducerii societăţii, s-au săturat să fie penalizaţi permanent pentru orice abatere cât de mică, în condiţiile în care salariile sunt foarte mici şi condiţiile de muncă generează afecţiuni grave de sănătate. Salariaţii s-au săturat să vină la muncă sănătoşi iar apoi să se îmbolnăvească şi să se  interneze datorită intoxicaţiilor cronice cu mercur şi crom, asta în condiţiile în care societatea nu a încadrat locurile de muncă în condiţii deosebite şi salariaţii nu se pot pensiona mai devreme, conform legii”, se arată în comunicatul semnat de preşedintele Sindicatului Valahia, Nicolae Dragodănescu.

Conform sursei citate, salariaţii cer condiţii mai bune de muncă şi sunt îngrijoraţi că lucrează cu tehnologii învechite ce le pun sănătatea în pericol.

”Îngrijorarea salariaţilor este justificată pentru că folosirea tehnologiilor învechite, folosirea cromului hexavalent a mercurului şi a utilajelor generatoare de zgomot în tehnologia de lucru, a dus la îmbolnăviri profesionale grave. Salariaţi au fost diagnosticaţi cu intoxicaţii cronice cu mercur, perforaţii ale septului nazal prin expunerea la crom hexavalent, bronşite cronice, hipoacuzii şi alte boli profesionale. Salariaţii s-au săturat de lipsa de respect şi de apreciere pentru munca lor iar refuzul conducerii societăţii de a majora salariile, în condiţiile în care firma înregistreaza profituri uriaşe pe spinarea majorităţii salariaţilor care sunt plătiţi cu salariul minim pe societate, este de neacceptat”, se arată în comunicatul Sindicatului Valahia.

Conform sindicatului, revendicările salariaţilor sunt următoarele: contract colectiv de muncă pentru un an de zile, creşterea tuturor salariilor cu 500 lei pentru fiecare salariat, precum şi indexarea lor cu inflaţia în luna ianuarie 2019; implementarea unei grile se salarizare, a unui regulament de promovarea şi promovarea anuala a 35% din numărul de salariaţi; acordarea sporului de vechime în munca, între 5% şi 25 %. Totodată mai sunt cerute anumite sporuri de muncă în condiţii dificile, plata serviciilor medicale pentru salariaţii afectaţi de noxe, subvenţie pentru biletele de tratement/abonamentelor de transport, în valoare de 1.500 lei/an şi acordarea unor prime de paşte, Crăciun, de vacanţă şi de Ziua Metalurgistului.

”Dacă nici după greva de avertisment nu vor fi soluţionate revendicările salariaţilor, greva generală va fi declanşată începând cu miercuri 28 martie 2018, pe perioada nedeterminată”, se mai arată în comunicatul Sindicatului Valahia.

Aso Cromsteel se ocupă cu cromarea barelor de oţel, îşi desfăşoară activitatea pe platforma industrială a municipiului Târgovişte şi are aproximativ 700 de salariaţi.