Site icon stiriDB

Târgovişte: Proprietarii de câini ar putea fi obligaţi să ceară acordul vecinilor din bloc

caini-targoviste

câini maidanezi micro IV (sursa foto: Facebook)

Reprezentanţii Primăriei Târgovişte anunţă măsuri, după ce numărul maidanezilor de pe străzile municipiului este din ce în ce mai mare.

Viceprimarul Târgoviştei Cristian Stan a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că se va face un recensământ pentru că nu se ştie numărul câinilor fără stăpân din municipiu, se va întocmi un plan de măsuri şi vor începe demersuri pentru construirea unui adăpost pentru câini.

”În acest moment, ca şi cadru legislativ, din păcate, normele metodologice de aplicare a Ordonanţei (OUG 155/2001) privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân sunt suspendate de către Curtea de Apel Bucureşti. Asta nu înseamnă că Primăria Târgovişte trebuie să asiste pasiv la acest fenomen, care, în ultimul timp, a cunoscut o dezvoltare destul de mare. Am iniţiat luni, la Primăria Târgovişte, o discuţie. Am ajuns la un acord cu toţi cei care au responsabilităţi pe această zonă şi pot să spun că voi propune elaborarea unui plan de acţiuni privind combaterea fenomenului câinilor comunitari”, a precizat viceprimarul Târgoviştei Cristian Stan.

Conform acestuia, planul de acţiuni va cuprinde un recensământ pentru a stabili exact numărul câinilor şi locurile unde trăiesc aceştia; un plan de măsuri cu date concrete privind combaterea fenomenului; stabilirea necesarului de mijloace materiale şi resurse umane; evaluare semestrială a situaţiei din teren.

Viceprimarul Cristian Stan spune că regulamentul ar putea cuprinde şi o prevedere prin care proprietarii de câini care locuiesc în apartamente de bloc să obţină un acord de la vecini.

Concomitent Primăria Târgovişte va iniţia punerea în dezbatere publică a unui regulament pentru gestionarea câinilor cu sau fără stăpân din municipiul Târgovişte.

”Regulamentul va stabili obligaţii în sarcina tuturor posesorilor de câini din municipiul Târgovişte, obligaţii care ţin de sterilizare, identificare şi, de asemenea, sancţiuni pentru abandonul câinilor în spaţiul public, pentru creşterea câinilor în spaţiile de folosinţă comună ş.a.m.d.  Voi solicita înfiinţarea unui departament de protecţie a animalelor la nivelul Poliţiei Locale, alcătuit din poliţişti locali, care să urmărească şi să răspundă promt la tot ceea ce înseamnă combaterea fenomenului în municipiul Târgovişte”, a mai spus Cristian Stan.

În Târgovişte este un singur adăpost pentru câini cu o capacitate de 100 de locuri. În condiţiile în care pe străzi numărul maidanezilor este de ordinul sutelor sau miilor, spaţiul este clar insuficient. Autorităţile locale susţin că vor aloca resurse bugetare pentru construirea unui nou adăpost pentru câinii comunitari.

”Voi propune Consiliului Local şi o măsură care vizează sterilizarea gratuită a câinilor cu stăpân într-o perioadă de graţie, urmând ca, ulterior, să fie aplicate sancţiunile prevăzute de regulament şi de Ordonanţa 155/2001. Avem, în momentul de faţă, un protocol de colaborare cu o organizaţie non-guvernamentală, dar dorim să extindem aceste demersuri, eventual chiar cu Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii „Bucureşti”, astfel încât, o dată – de două ori pe an, în perioada de practică a studenţilor din anii terminali, să putem contribui la combaterea fenomenului”, a mai spus viceprimarul Târgoviştei Cristian Stan.