Târgovişte: Promovare în bătaie de joc a bisericilor medievale pe bani europeni

blank-dvd

Pliant turistic în care nu se vorbeşte absolut nimic despre biserica promovată, CD-uri goale (neînregistrate) pe care ar fi trebuit să existe albume foto, materiale de prezentare ale unei biserici fără nicio informaţie, nici măcar nu e pomenit numele bisericii în text – aşa au înţeles autorităţile locale din Târgovişte să promoveze unele dintre cele mai importante şi pline de istorie biserici din municipiu.

Proiectul cu o finanţare europeană nerambursabilă de 200.000 de euro este pentru promovarea turistică a patru biserici medievale de secol XVI din Târgovişte: Mitropolia, Biserica Sfântul Nicolae Androneşti, Biserica Albă şi Biserica Sfântul Gheorghe.

Perioada de implementare a proiectului este februarie 2012 – iunie 2015.

Miercuri, Primăria Târgovişte a convocat o conferinţă de presă la sediul teatrului Tony Bulandra. După 30 de minute de la ora la care trebuia să înceapă conferinţa reprezentanţii presei au fost anunţaţi că nu se mai ţine. Cei care au venit au primit o serie de materiale informative realizate în cadrul proiectului.

Numai că pe CD-urile care trebuiau să conţină albume foto nu era nimic, discurile erau goale, neînregistrate.

Pliantul turistic al Bisericii Sf. Gheorghe nu conţine absolut nimic despre biserică.

”Toamna este o perioadă plină de sărbători şi belşug pentru toţi creştinii, naşterea Preasfinţitei fecioare Maria din 8 septembrie sau Sfânta Marie Mică, cum mai este cunoscută, deschizând acest frumos anotimp cu o sărbătoare mult aşteptată şi iubită de toată lumea. Pe 8 septembrie, bărbaţii nu meşteresc şi  nu fac treabă în gospodărie…..”…. şi aşa continuă compunerea din pliant despre toamnă şi obiceiurile creştine. Nimic, nimic despre Biserica Sf. Gheorghe.

sf-gheorghe-pliant

În pliantul turistic de promovare a Mitropoliei Târgovişte, cei care au realizat materialul nu au putut să spună despre acest lăcaş de cult reprezentativ al municipiului decât că Mitropolia ”se bucură când vin vizitatorii an de an”. În restul pliantului de promovare a Mitropoliei se vorbeşte despre Noaptea Învierii Domnului.

Pliantele turistice sunt definite în cerințele proiectului ca fiind ghiduri turistice.

Nici în materialul de promovare al proiectului, cei care au cheltuit 200.000 de euro nu au reuşit să scrie ceva despre Biserica Albă. Se vorbeşte despre cum ”musteşte” Târgoviştea de tradiţie şi spirit românesc, dar nimic despre biserica promovată, nici măcar numele acesteia nu se regăseşte în text.

biserica-alba

Subliniem că aceste pliante au rolul de a-l face pe turistul care le citeşte (dacă va fi vreodată unul care va ajunge în posesia unui astfel de pliant) să afle informaţii despre biserica promovată şi să meargă să o viziteze.

În niciun pliant nu este dată adresa bisericii promovate, există pe copertă totuşi o hartă unde este localizată biserica.

Proiectul prevede şi organizarea unei expoziţii turistice. Acesta are loc în perioada 18-24 februarie 2014 în holul Teatrului Tony Bulandra.

Astfel zecile, sutele, dacă nu miile de turişti veniţi din toată lumea care trec prin acest hol să fie îndemnaţi după ce văd pozele expuse pe pereţi să meargă să viziteze bisericile medievale din Târgovişte.

expo-teatru

expoziție hol Teatru Tony Bulandra

În cadrul proiectului de promovare a celor patru biserici din Târgovişte trebuia să se realizeze albume foto, pliante, ghiduri turistice, precum şi o pagină web. Proiectul prevede şi organizarea de evenimente de promovare, expoziţii şi participarea la târguri de turism.

indicatori-proiect

mitropolie-pliant

Pliant promovare Mitropolie – față

 

mitropolie-back-pliant

pliant promovare Mitropolie – verso

error: Conţinut protejat !!