Site icon stiriDB

EXCLUSIV Târgovişte: Primăria vrea canal navigabil pe Ialomiţa

Autorităţile locale din Târgovişte vor să contruiască un canal navigabil pe Ialomiţa, în zona municipiului, ”pentru ambarcaţiuni de agrement şi traversare”.

Măsura se regăseşte în Strategia de Dezvoltare 2014-2020 a municipiului.

Nu este pentru prima dată când se vorbeşte de canal navigabil în Târgovişte, la alegerile locale din 2012 candidatul USL la Primăria Târgovişte, Gabriel Grozavu, propunea ca Şanţul Cetăţii să devină navigabil pentru bărcuţe. Grozavu a pierdut alegerile, iar Târgoviştea a rămas fără canal navigabil prin centrul oraşului.

Acum, Primăria Târgovişte vrea să amenajeze râul Ialomiţa, în porţiunea din zona municipiului, care nu are decât câţiva kilometri, pentru navigare. Nu este detaliat proiectul, nu se precizează nici valoarea investiţiei şi nici perioada în care să fie implementată. În ultimii ani municipalitatea s-a confruntat cu problema eroziunii malurilor Ialomiţei şi au fost investite sume importante pentru consolidarea malurilor. Mai mult, a fost amenjat cu 1 milion de lei un parc în zona Podului Mihai Bravu, iar acum mai multe alei s-au prăbuşit efectiv în râu din cauza eroziunii malurilor.

În proiectul din strategia de dezvoltare nu se spune nimic despre ”traversarea” menţionată, de unde până unde să se traverseze cu ambarcaţiunea?! În afara podurilor amenajate acum peste Ialomiţa în alte zone nu se poate face o astfel de traversare fiind teren viran pe ambele maluri (proprietate privată).

În document se prevede şi realizarea unor puncte de acostare pentru ambarcaţiuni.

UPDATE: Primarul interimar al municipiului Târgovişte, Cristian Stan, a precizat că acesta strategie, postată pe pagina de internet a primăriei, nu este în forma finală (lucru neprecizat nicăieri în document).

”Este o propunere de strategie, aşa cum a fost prezentată de către consultant. Există un grup de lucru care se ocupă de această strategie. Repet, e forma propusă de consultant, strategia trebuie să fie adoptată în consiliul local pentru a produce efect. În momentul de faţă nu este decât un document informativ şi se aşteaptă sugestii cu privire la acest document. Vă asigur că nu va exista un document care să nu ţină cont de situaţia actuală din teren şi care să nu stabilească o direcţie de dezvoltare a municipiului Târgovişte coerentă şi în acord cu necesităţile acestui oraş”, a spus Stan.

Edilul a adăugat că o să discute cu reprezentanţii firmei care au realizat strategia de dezvoltare a municipiului Târgovişte pe tema proiectelor.

”O să am o discuţie cu cei care au propus aceste măsuri, vă asigur că vor rămâne numai acele măsuri care corespund necesităţilor oraşului. În acest an va trebui finalizată, este strategia pe următorii 10 ani”, a adăugat primarul interimar al Târgoviştei, Cristian Stan.