Târgovişte: Paştele Cailor, sărbătoare a comunităţii bulgare din municipiu (foto)
Comunitatea bulgară din Târgovişte a sărbătorit, sâmbătă, Paştele Cailor sau Tudoriţa, un obicei care pe lângă elementul religios simbolizează începutul muncilor agricole de primăvară.
Konski Veligden sau Paştele Cailor are loc în fiecare an în prima sâmbătă din Postul Paştelui, de Sfântul Toader.
Gospodinele din comunitatea bulgară pregătesc koncete, figurine din aluat, şi merg cu ele dimineaţa la biserică pentru a fi sfinţite. La ieşirea din biserică preotul sfinţeşte grădinarul şi calul, iar femeile împart koncetă. Grădinarul rupe konceta în două părţi egale, jumătate mănâncă el, jumătate o dă calului.
„Sărbătorim astăzi caii, se numeşte Paştele Cailor sau Konski Veligden. Este ziua în care noi cu pâinicile konceta mergem la biserică, le sfinţim, după care se împart calului şi călăreţului sau căruţaşului pentru ca să fie sănătoşi tot anul. După cum vedeţi toţi, după cum am mai avut, ne-am îmbrăcat frumos cu costumele tradiţionale. Şi eu pe mine am un costum de la străbunica, costum, şorţ şi cămaşă. Ne mândrim cu tradiţia noastră, cu frumuseţea acestui eveniment şi sperăm să reuşim să dăm mai departe copiilor noştri tot ce am moştenit noi de la bunici şi străbunici”, a spus, pentru Agerpres, Lucia Costache, membră a comunităţii bulgare din Târgovişte.
Încă de dimineaţă în Cartierul Matei Voievod din Târgovişte, unde are loc sărbătoarea, se strâng localnici, invitaţi, târgovişteni interesaţi de eveniment. Oamenii sunt îmbrăcaţi în costume populare viu colorate, femeile merg cu coşurile la biserică, iar bărbaţii călare sau în căruţe ori şarete aşteaptă afară încheierea slujbei. Evenimentul atrage mulţi târgovişteni, mulţi fac poze, sefie-uri, iar copiii prezenţi sunt fascinaţi de cai.
Unul dintre participanţii la concursul cu cai este Mihai. Călare pe cal, îmbrăcat în costum popular, ne-a spus că e emoţionat că va participa la concursul de cai.
„E prima dată când particip. Am puţin emoţii, dar calul meu mă ascultă. Costumul este foarte vechi, îl am de la bunica mea”, spune Mihai, care are 11 ani.
O fetiţă de 6 ani ne spune că doar în filme a văzut cai aşa de frumoşi.
Strada principală care trece prin cartierul târgoviştean Matei Voievod este blocată circulaţiei auto în această zi. Oamenii au ieşit cu caii, se mândresc cu exemplare frumoase de cai de rasă, dar şi cei care au cai pe care îi folosesc la muncile câmpului nu se lasă mai prejos şi arată cum şi-au învăţat animalele să defileze, să să se ridice pe două picioare sau să salute mulţimea. Senzaţie a făcut şi un ponei, preferat de copii pentru că se puteau apropia mai uşor de el.
La finalul evenimentului are loc un concurs de prezentare a cailor, punctaj primesc şi cei care călăresc sau conduc atelajul pentru atitudine, totul este într-o notă relaxantă, cu glume şi încurajări din partea publicului.
Cei din comunitate încep pregătirile cu câteva zile înainte.
„Noi ne pregătim de mult timp pentru că este un eveniment de mare amploare şi într-adevăr cu o zi, două înainte începem să facem koncete, să facem plăcinte, pentru că aici se mănâncă o plăcintă foarte bună tradiţională. Konceta este făcută dintr-un aluat de post, aluat de cozonac de post, dar forma este importantă. Nu ştiu de ce a fost gândită astfel, sub formă de omuleţ, dar ştiu că bunica îşi făcea konceta exact în forma aceasta, deci ele probabil au moştenit din Bulgaria, pentru că aşa se şi numesc, konceta, care înseamnă căluţi”, ne-a mai spus Lucia Costache, membră a comunităţii bulgare din Târgovişte.
La slujba de la Biserica Nifon din cartier, sâmbătă, unele pasaje au fost rostite şi în limba bulgară.
„În incinta Centrului social-cultural al Parohiei Sf. Nifon, va fi inaugurată, sâmbătă, 23 martie 2024, după slujbă, o expoziție de costume tradiționale bulgărești. Ea va putea fi vizitată în ziua de sâmbătă, 23 martie 2024 și duminică, 24 martie 2024. Expoziția a fost realizata de preotul Stan Marius, împreună cu doamna Liliana Iotu, membră a parohiei, care a pus la dispoziție și obiectele pentru această expoziție ce reliefează elemente ale identității românilor de etnie bulgară din cartierul Matei Basarab al Municipiului Târgoviște”, a anunţat Arhiepiscopia Târgoviştei.
În incinta Căminului Cultural din Cartierul Matei Voievod sunt expuse costume populare tradiţionale, unele cu o vechime de peste 100 de ani.
Cei care participă la manifestări şi sunt îmbrăcaţi în costume populare spun că le poartă cu mândrie şi că le au de la bunici.
„Pot să mă laud, costumul este făcut de bunica mea, în continuare ţese, adică îşi face de lucru zi de zi. Pantalonii sunt dintr-un material vechi, din postav, cămaşa dintr-un fel de in, nu se mai găseşte, ştiu că bunica mea avea o ladă cu material făcut sul, era ţesut la război şi îl preţuia foarte mult. Pe el se broda un anume model tradiţional, brâul este denumirea românească, chimirul este din piele, realizat manual. Bunica mai face costume pentru nepoţi”, ne-a spus Mihai Niţă.
Primarul Târgoviştei, Daniel Cristian Stan, i-a felicitat pe organizatorii evenimentului.
„Frumuseţea acestor tradiţii şi obiceiuri fac din comunitatea bulgară o comunitate aparte, care a ştiut să îşi promoveze şi să îşi pătreze aceste tradiţii. Evenimentele comunităţii bulgare sunt evenimentele întregii comunităţi târgoviştene”, a declarat, sâmbătă, primarul Târgoviştei, Daniel Cristian Stan.
„Tudoriţa este sărbătoarea tuturor oamenilor harnici din cartierul Matei Voievod! Bulgarii târgovișteni au reușit să-și ducă tradițiile mai departe, iar noi suntem mândri că fac parte din marea familie a judeţului Dâmbovița. Avem o frumoasă istorie care ne leagă și împreună am învățat cât de importante sunt înțelegerea și respectul reciproc”, a spus preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.
Sâmbătă, la Târgovişte a fost prezentă şi vicepreşedinta Bulgariei, Iliana Iotova.
„Pentru mine este o onoare şi mă bucur că pot fi astăzi aici, la această sărbătoare minunată. Aici trăieşte o comunitate cu rădăcini din Bulgaria (…). Sunt oameni respectaţi, bine văzuţi de comunitatea târgovişteană, oameni care muncesc, învaţă, fac parte parte activă din toată comunitatea românească. Toate aceste lucruri nu au cum să se întâmple fără ajutorul autorităţilor locale şi centrale, toată politica românească cu privire la minorităţile naţionale”, a spus vicepreşedinta Bulgariei, Iliana Iotova, citată de Agerpres.
Invitaţii din Bulgaria au fost plăcut surprinşi să vorbească în bulgară cu oamenii din cartierul Matei Voievod. Câteva femei mai în vârstă ieşite pe bancă în faţa porţilor au fost felicitate de ambasadorul Bulgariei la Bucureşti, Radko Vlaykov, pentru că vorbeau în bulgară şi au fost îndemnate să îşi înveţe copiii şi nepoţii în continuare să păstreze tradiţiile şi graiul.
Membrii comunităţii bulgare din Târgovişte se ocupă în mod tradiţional cu legumicultura şi îşi vând produsele în pieţele din municipiu, dar şi în Bucureşti.