Consiliul Judeţean Dâmboviţa a organizat, luni, la Târgovişte, o dezbatere pe tema accesării fondurilor europene pe exerciţiul financiar 2014-2020. Au fost prezenţi ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Muşat, primari, parlamentari, reprezentanţi ai Grupurilor de Acţiune Locală.
În cadrul întâlnirii au fost prezentate oportunităţile de finanţare a Programului Operaţional Regional, Programul Operaţional Capital Uman, program Operaţional Infrastructură Mare şi Program Naţional de Dezvoltare Rurală.
Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a declarat că ”preţul cel mai mic” la adjudecarea unor componente ale proiectelor pe fonduri europene pe exerciţiul financiar 2014-2020 ar putea fi exclus în unele cazuri şi înlocuit cu criterii tehnice, economice.
”Pentru perioada 2014-2020, o veste bună, care sper să se finalizeze, şi cu ajutorul colegilor şi reprezentanţilor dumneavoastră din Parlamentul României, săptămâna aceasta avem întâlniri cu comisia bilaterală, cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru noua procedură privind achiziţiile publice şi transpunerea directivelor. Începând cu luna iulie ele vor fi puse în dezbatere publică (…). Ne-am asumat ca în decembrie-ianuarie să avem aprobată în Parlament această nouă procedură. Vor fi modificări esenţiale în ceea ce priveşte analizarea şi adjudecarea, practic criteriile care vor sta la baza adjudecărilor vor fi cele tehnice, economice”, a spus ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica.
Acesta a precizat că au fost probleme în implementarea proiectelor europene până acum, parte a ”eşecului” în ceea ce priveşte proiectele mari de infrastructură reprezentând-o şi modalitatea în care au fost întocmite documentaţiile tehnice.
”Preţul cel mai mic, în funcţie de negocierile pe care le avem cu reprezentanţii Comisiei Europene, săptămâna aceasta, criteriul preţul cel mai mic pentru anumite domenii de activitate, cum ar fi consultanţa, s-ar putea chiar să fie interzis. Să nu mai fie câştigate în baza acestui criteriu, pentru că implementarea din 2007-2013, în mod special în ceea ce priveşte proiectele mari de infrastructură, parte a eşecului, să spunem aşa, o reprezintă şi modalitatea în care au fost întocmite aceste documentaţii tehnice. Nu vreau să generalizez, dar sunt situaţii în care consultanţii au făcut aceste documentaţii din birou, nu au ieşit pe teren, iar când constructorul a început să lucreze a descoperit o altă realitate decât cea din hârtie şi atunci au apărut blocaje în implementarea proiectelor”, a afirmat ministrul Marius Nica.