Site icon stiriDB

Târgovişte – ghid de oraş

Municipiul Târgovişte, cetatea celor 33 de voievozi, are de oferit vizitatorilor locuri pline de istorie.

Are o populație de aproximativ 89.000 de locuitori. Reședință domnească și capitală între 1396 și 1714, orașul a deținut mai bine de trei secole statutul de cel mai important centru economic, politico-militar și cultural-artistic al Țării Românești.

Turnul Chindiei reprezintă, de secole, emblema oraşului Târgovişte. Este cel mai important reper turistic al oraşului şi este un simbol istoric asociat cu figuri legendare ale istoriei românilor: Mircea cel Bătrân, Vlad Dracul şi Vlad Ţepeş.

Turnul Chindiei

În această vară, autorităţile locale, în demersul de promovare a Turnului Chindiei şi Curţii Domneşti, au organizat aici prima ediţie a Festivalului Dracula, precum şi spectacole teatrale în cadrul Festivalului artelor spectacolului Babel.

Între obiectivele culturale și de interes turistic ale Târgoviştei sunt Complexul național muzeal „Curtea Domnească” (cu ruinele Palatului Domnesc, dominate de Turnul Chindiei), Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie și Arheologie, Casa-atelier „Gheorghe Petrașcu”, Casele memoriale „Grigore Alexandrescu”, „Ion Heliade-Rădulescu” și „I.Al.Brătescu-Voinești”, Biserica Mitropoliei, Biserica „Stelea”, Biserica cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, Biserica ”Sfântul Gheorghe”.

Oraşul are clădiri de reper architectonic.

O clădire în stilul Beaux Arts, datând din perioada La Belle Époque este cea a Primăriei Târgovişte. Din aceeaşi categorie este clădirea unde funcționează acum Muzeul de Artă județean. Stilul s-a propagat prin intermediul instituției academice École des Beaux-Arts din Paris, având o influență uriașă în Europa, America de Nord și chiar mai departe, fiind în special potrivit pentru edificii publice sau private grandioase. Ambele construcții din Târgoviște sunt opera arhitectului (unele surse îl desemnează ca antreprenor constructor) Giovanni Baldassare Vignossa și a artistului decorator Giovanni Battista del Basso. Aceștia au făcut parte din cel de-al ”doilea val” de constructori, arhitecți și artiști italieni activi în țară, care au contribuit în mare măsură la ridicarea mediului construit a ceea ce este acum arhitectura României.

Muzeul de Istorie Târgoviște

Turiştii care vin în oraş pot petrece clipe de relaxare pe terasele de pe centrul vechi al oraşului.

Terase Centrul Vechi Târgoviște

În apropiere de Târgoviște, în satul Viforâta, se află Mânăstirea Dealu, importantă ctitorie și necropolă domnească. O primă biserică a existat pe acest loc încă de la sfârșitul secolului al XIV-lea, din timpul lui Mircea cel Bătrân, iar pe locul ei domnitorul Radu cel Mare a reclădit o nouă biserică — „Sf. Nicolae din Deal”, azi Mânăstirea Dealu. Aici se află mormintele mai multor domnitori români, precum și capul domnitorului Mihai Viteazul.

Ghid de oraș” este o campanie stiriDB de promovare a orașelor dâmbovițene și a obiectivelor turistice ale acestora.