A fost identificat autorul ameninţării cu bombă de la Târgovişte: un elev de 17 ani

Autorul ameninţării cu bombă de vineri de la două licee din Târgovişte a fost identificat, acesta este un elev de 17 ani de la Colegiul Naţional Constantin Carabella Târgovişte, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dâmboviţa, remis marţi.

Elevul ar fi dat mesajele de ameninţare cu bombă pentru că nu voia să meargă la şcoală în acea zi, spun anchetatorii.

”Un adolescent, care ar fi transmis mai multe mesaje unor instituţii din care reieşea că două licee vor fi aruncate în aer, este cercetat sub aspectul comiterii unei infracţiuni prevăzute de legea privind prevenirea şi combaterea terorismului. La data de 27 martie a.c., poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Dâmboviţa şi procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Dâmboviţa au documentat activitatea infracţională a unui tânăr, de 17 ani, bănuit de comiterea unei infracţiuni prevăzute de Legea nr. 535/2004, privind prevenirea şi combaterea terorismului”, se arată în comunicatul IPJ Dâmboviţa.

Anchetatorii au aflat că elevul de 17 ani a dat mesajele de ameninţare cu bombă pentru a nu merge la şcoală în acea zi.

”Din cercetări a reieşit că, în dimineaţa zilei de 24 martie a.c., pentru a nu merge la şcoală, acesta ar fi transmis mai multe mesaje unor instituţii cu atribuţii pe linia prevenirii şi combaterii faptelor antisociale din care reieşea că două licee vor fi aruncate în aer. În cauză, sunt continuate cercetările pentru documentarea întregii activităţi infracţionale”, se mai arată în comunicatul IPJ Dâmboviţa.

Elevul care a ameninţat cu bombă riscă amendă sau până la doi ani de închisoare.

”Conform articolul 38 din Legea nr. 535/2004, privind prevenirea şi combaterea terorismului, ,,Alarmarea, prin orice mijloace şi fără un motiv întemeiat, a unei persoane fizice sau juridice ori a unei colectivităţi, a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol, a organelor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale sau de menţinere a ordinii publice, cu privire la folosirea de arme de foc, arme nucleare, chimice, biologice, radiologice ori la răspândirea sau folosirea de produse, substanţe, microorganisme, toxine ori materiale, de orice fel, de natură să pună în pericol viaţa, integritatea corporală sau sănătatea oamenilor ori a animalelor sau mediul înconjurător ori să cauzeze consecinţe deosebit de grave, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă””, se precizează în comunicatul IPJ Dâmboviţa.

Vineri a fost semnalată o alertă cu bombă care viza două licee din Târgovişte. Elevii şi cadrele didactice au fost evacuaţi de autorităţi pentru a se efectua verificări. Au intervenit, potrivit procedurilor în vigoare, forţele specializate ale Direcţiei Judeţene de Informaţii Dâmboviţa, DIICOT—Biroul Teritorial Dâmboviţa, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa.

După câteva ore s-a constat că a fost o ameninţare falsă.

Cele două unităţi de învăţământ vizate au fost Liceul de Artă „Bălaşa Doamna” şi Colegiul Naţional „Constantin Carabella” din Târgovişte.

error: Conţinut protejat !!