Consilierii locali din Târgovişte au aprobat în şedinţa de joi bugetul local, în cuantum de 268 de milioane de lei.
Primarul Cristian Stan a subliniat că bugetul a crescut la secţiunea dezvoltare.
”Legat de secţiunea de dezvoltare bugetul este cu 73% mai mare faţă de anul anterior, cu menţiunea că majoritatea proiectelor importante sunt finanţate pe surse nerambursabile şi mă refer aici la PNDL şi la Programul Operaţional Regional 2014-2020. Sumele care sunt stabilite în momentul de faţă în proiectul de buget sunt suficiente pentru pregătirea documentaţiilor, pentru asigurarea finanţării lucrărilor în execuţie, dar în momentul de faţă nu avem nimic pe PNDL, decât Grădiniţa 16 care va începe în două săptămâni, iar sumele sunt asigurate”, a spus primarul Târgoviştei Cristian Stan.
Edilul a subliniat că s-a ţinut cont de etapizarea proiectelor de investiţii, în condiţiile în care accesarea de fonduri europene pe noul exerciţiu financiar a fost întârziată, deci acum sunt pregătite documentaţiile, iar banii de cofinanţare vor fi prevăzuţi în cea mai mare parte a lor în bugetul de anul viitor.
”La fundamentarea bugetului se ţine cont şi de etapizarea proiectelor, în sensul că o cotă de cofinanţare a municipiului Târgovişte urmează să fie mai mare undeva anul viitor şi peste doi ani, pentru că la momentul acesta sunt foarte puţine apeluri lansate pe proiecte europene, la momentul acesta abia s-a încheiat perioada de depunere a proiectele pe PNDL, iar din acest motiv nu sunt foarte mari cheltuieli pe care municipiul să le facă. Ponderea mare a cheltuielilor nu vizează cofinanţarea proiectelor, vizează pregătirea documentaţiilor”, a precizat Cristian Stan.
Cheltuielile de personal reprezintă 55,73% din totalul cheltuielilor bugetului local, respectiv 121 de milioane de lei. Explicaţia, se arată în proiectul de buget, este că la acest capitol sunt incluse şi cheltuielile cu plata salariilor personalului didactic din învăţământul preuniversitar, cu plata personalului Direcţiei de Asistenţă Socială, aici intrând şi însoţitorii persoanelor cu handicap şi parţial plata personalului din creşe.
Conform datelor din bugetul local, în anul 2017 gradul de îndatorare, reprezentând rambursări rate şi plăţi dobânzi, este de 7,09% din maximul de 30% prevăzut de lege.