Site icon stiriDB

Târgovişte: Calea Luminii, eveniment unic în ţară; în faţa Mitropoliei va fi scris cu lumânări România100

Calea Luminii, un spectacol de sunet şi lumină, unic în ţară, ce are loc în Joia Mare, la Târgovişte, va avea ca noutate în anul centenarului scrierea din lumânări, în faţa Mitropoliei din municipiu, a textului ”România100”.

Este al 19-lea an când se ţine această manifestare.

”Calea Luminii ne ajută să descoperim unele lucruri care, în ziua de astăzi, sunt din ce în ce mai puţin vizibile. Mă refer la solidaritatea umană. Suntem, în momentul de faţă, cu toţii angrenaţi într-o vâltoare cotidiană, încât uităm de multe ori de ceea ce este mai important în viaţă şi ceea ce ne face pe noi oameni. Cred că şi acesta este unul dintre câştigurile pe care evenimentul le aduce, în sensul că ne strânge pe toţi laolaltă”, a declarat primarul Târgoviştei, Cristian Stan.

Va fi o procesiune, după slujba din Joia Mare de la Mitropolie, din faţa Casei Sindicatelor (Piaţa Mihai Viteazul), unde vor fi aşezate 1000 de lumânări, şi va continua în jurul Mitropoliei şi pe Bulevardul Carol I.

Evenimentul va fi ilustrat sonor cu piesa ”Nu-i lumină nicăieri”, interpretată de târgovişteanul Lorin Stănescu.

”Momentul principal al acestui eveniment va avea loc la ora 20.30, atunci când arhiepiscopul Nifon, înconjurat de un sobor de preoţi, va ieşi din Catedrala Mitropolitană, alături de autorităţile locale, de domnul profesor Mihai Şerbănescu şi de miile de credincioşi care vor veni la Catedrală pentru a primi binecuvântarea Înaltpreasfinţiei Sale şi pentru a uni simbolic lumânările aşezate în jurul Catedralei cu cele aşezate în jurul statuii lui Mihai Viteazul din Piaţa Mihai Viteazul”, a spus vicarul eparhial Ionuţ Ghibanu.

Iniţiatorul manifestării este artistul plastic Mihai Şerbănescu. Acesta spune că îşi doreşte ca participanţii să fie cât mai numeroşi şi să trăiască emoţia manifestării.

”Sunt lucruri pe care le facem în viaţă şi au nevoie de discurs, de susţinere şi verbală. După părerea mea, gestul de lumină pe care târgoviştenii îl fac pe 5 aprilie nu are nevoie de nicio susţinere verbală (…). Mă bucur că această înălţare şi acest gest de lumină sunt făcute în Târgovişte, pe care eu o iubesc”, a spus Mihai Şerbănescu.