Târgovişte: 172 de ani de la stabilirea bulgarilor în localitate, află de ce li se zice sârbi
Comunitatea bulgară din Târgovişte a aniversat, joi, 172 de ani de la stabilirea bulgarilor în municipiu, în trecut ei pretinzând că sunt sârbi pentru a scăpa de asuprirea otomană.
„Este un eveniment important nu numai pentru bulgarii de aici, ci şi pentru comunitatea târgovişteană în ansamblul său. A cunoaşte povestea bulgarilor din Târgovişte înseamnă a cunoaşte puţin din istoria zbuciumată a acestor meleaguri. Chiar şi denumirea de sârbi pe care bulgarii voluntar şi-au asumat-o spune ceva despre motivele pentru care aceştia au trecut Dunărea şi s-au stabilit în Ţările Române şi în Moldova. Motivele pentru care bulgarii şi-au părăsit locurile natale ţin de opresiunea otomană şi de încercarea de a-şi găsi adăpost. La Târgovişte şi-au găsit acest adăpost”, a declarat primarul Târgoviştei, Daniel Cristian Stan.
În anul 1851, 57 de familii de bulgari au plecat de la Băleni, judeţul Dâmboviţa, de pe moşia marelui ban Grigore Băleanu, după ce au devenit oameni liberi, şi s-au aşezat pe un loc cumpărat de la culcerul Scarlat Geanoglu din Târgovişte. Locul cumpărat se află în marginea de sud est a oraşului, actualul cartier Matei Voievod din Târgovişte.
„Când aproape întreaga Peninsulă Balcanică a fost transformată în paşalâcuri turceşti (…) teritoriile bulgăreşti au avut cel mai mult de suferit, turcii transformând în ruine oraşe, târguri şi sate înfloritoare, încât mulţi bulgari au fost nevoiţi să se refugieze (…). În secolele XV-XVI, aproape unica soluţie pentru bulgari în faţa presiunii otomane era fuga în Ţările Române”, se arată în istoria Cartierului Matei Voievod de pe site-ul Asociaţiei Zaedno a bulgarilor din Târgovişte.
Pentru a se proteja, aceştia susţineau că sunt sârbi, nu bulgari.
„Poporul român şi România au protejat timp de 172 de ani bulgarii care au venit şi s-au stabilit aici. Pentru mine acest loc este unic în lume şi pentru bulgarii din afara graniţelor ţării, pentru că aici, în Cartierul Matei Voievod, se ştiu fix locul şi data de când a început totul. Pe parcursul a 172 de ani de când au venit aici, bulgarii au găsit protecţie şi ajutorul fraţilor români”, a spus, joi, la evenimentul de la Târgovişte, ambasadorul Bulgariei la Bucureşti, Radko Vlaykov.
La Casa de Cultură din cartierul târgoviştean Matei Voievod s-a ţinut, joi, o slujbă de pomenire a eroilor de etnie bulgară căzuţi în Primul şi Al Doilea Război Mondial, au fost ţinute discursuri de către oficialităţi, iar apoi a avut loc un spectacol de dansuri populare.