Site icon stiriDB

Sorin Roşca Stănescu solicită anchetarea PMP pentru sumele mari cheltuite în această campanie electorală

Senatorul independent de Dâmboviţa Sorin Roşca Stănescu solicită organelor de anchetă declanşarea unei investigaţii penale în legatură cu cheltuielile Partidului Mişcarea Populară în campania electorală pentru alegerile europarlamentare.

”În total, estimez, după felul în care şi-au organizat campania în primele zile, că până la alegeri, Partidul Mişcarea Populară va cheltui o sumă exorbitantă, plasată între 2.400.000 – 2.500.000 de euro. Evident, la această sumă, trebuie adăugate costurile din ziua alegerilor până la numărarea voturilor şi semnarea proceselor-verbale, care şi ele sunt semnificative”, spune, într-o declaraţie politică, Sorin Roşca Stănescu.

stiriDB vă prezintă textul integral al declarației politice.

[spoiler title=”Declarație politică Sorin Roșca Stănescu (click pentru textul integral)” style=”fancy” icon=”plus-circle”]

ANCHETA PENALA LA PARTIDUL MISCAREA POPULARA

 

In calitate de senator independent solicit, de urgenta, organelor in drept respectiv, Procuraturii, declansarea unei investigatii penale in legatura cu cheltuielile Partidului Miscarea Populara in campania electorala pentru alegerile europarlamentare.

Oricine poate observa cu ochiul liber faptul ca aceasta campanie se caracterizeaza printr-o expunere, fara precedent si net superioara celorlalte partide, a tuturor mijloacelor de publicitate, in beneficiul Partidului Miscarea Populara. Niciun alt partid din Romania nu are afisate pe strazi, in capitala, in municipii, in orase si in sate mai multe bannere, mesh-uri, flyere si afise. Niciun alt partid din Romania nu s-a angajat la costuri atat de mari pentru a suporta contravaloarea clipurilor electorale, a difuzarii conferintelor de presa si a unor transmisii, in direct, preluate de televiziunile centrale, nationale si locale. La fel in ceea ce priveste posturile de radio, presa scrisa si presa electronic.

Un calcul sumar indica urmatoarele costuri aproximative. Pentru televiziuni, Partidul Miscarea Populara cheltuie, in aceasta campanie, peste 800 de mii de euro. Pentru publicitate electorala la posturile de radio, pe site-uri si in presa scrisa, circa 200 de mii de euro. Pentru bannere, mesh-uri, flyere si afise, circa 1.400.000 euro.

In total, estimez, dupa felul in care si-au organizat campania in primele zile, ca pana la alegeri, Partidul Miscarea Populara va cheltui o suma exorbitanta, plasata intre 2.400.000 – 2.500.000 de euro. Evident, la aceasta suma, trebuie adaugate costurile din ziua alegerilor pana la numararea voturilor si semnarea proceselor-verbale, care si ele sunt semnificative.

Intrucat acest partid nu a participat la ultimele alegeri parlamentare, nu primeste bani de la Guvern. Pe de alta parte, membrii Partidului Miscarea Populara, cu exceptia celor care detin functii de conducere, platesc o cotizatie zero. Este exclus ca din donatia presedintelui, care se reduce la contravaloarea unui salariu, precum si din alte donatii ale unor oameni politici din ale caror declaratii de avere nu rezulta un grad ridicat de bunastare, sa  se fi putut strange atat de multi bani. De asemenea, am toate motivele sa ma indoiesc ca eventualii sponsori ar fi dispusi sa sponsorizeze, de buna voie, fara a fi fost supusi vreunei presiuni, un partid care, in cercetarile de piata, nu depaseste aproape niciodata o cifra.

In masura in care Parchetul General ori Directia Nationala Anticoruptie intentioneaza, asa cum s-ar cuveni, sa dea curs sesizarii continute in aceasta declaratie politica, sunt gata sa-i sprijin pe procurori, furnizandu-le informatii privind costurile diferitelor formate de publicitate politica, in functie de mijlocul prin care este distribuita.

 

8.05.2014                                                                             SENATOR Sorin Rosca Stanescu

[/spoiler]