Slujba de resfinţire a Bisericii Mănăstirea Dealu, oficiată de Patriarhul Daniel; Viorica Dăncilă prezentă la eveniment

Câteva mii de persoane au participat, duminică, la slujba de resfinţire a Bisericii Mănăstirii Dealu din Dâmboviţa, slujbă ce a fost oficiată de Patriarhul Daniel împreună cu arhiepiscopul Târgoviştei, Nifon, şi un sobor de preoţi.

”Anul acesta, 2018, ca anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam este nu doar un popas de comemorare şi de recunoştinţă, ci este şi o chemare la înnoire spirituală şi lucrare misionară creştină atât pentru clerici şi pentru mireni, pentru a cultiva comuniunea sau unitatea şi demnitatea românilor din ţară şi de pretutindeni. Astăzi cu prilejul binecuvântat al sfinţirii Bisericii Mănăstirii Dealu şi a comemorării solemne a domnitorului Mihai Viteazul felicităm pe înaltpreafinţitul părinte mitropolit Nifon (…) pentru că a iniţiat şi susţinut ample lucrări de consolidare şi restaurare a întregului ansamblu arhitectonic al Mănăstirii Dealu, a bisericii şi a chiliilor, de asemenea a reamenajat muzeul Mănăstirii Dealu”, a spus Patriarhul Daniel.

La eveniment au fost prezenţi premierul Viorica Dăncilă, preşedintele Senatului – Călin Popescu Tăriceanu, miniştrii Eugen Orlando Teodorovici, Rovana Plumb, Valentin Popa, George Ivaşcu, Mihai Fifor, senatorul Adrian Ţuţuianu, parlamentari de Dâmboviţa, oficilităţi locale, precum şi foarte mulţi credincioşi.

”Unitatea poporului român este strâns legată şi de credinţă şi de biserică. Mănăstirile şi cei care le îngrijesc au jucat un rol important în formarea poporului român, sunt definitorii pentru cultura şi tradiţiile noastre care ne fac unici ca neam (…). Pentru că anul acesta sărbătorim centenarul Marii Uniri cred că este obligatoriu pentru noi să luăm exemplu de la înaintaşii noştri, să ne inspirăm mai mult din învăţăturile creştine în acţiunile noastre, să lăsăm deoparte supărările de orice fel, să ne tratăm unii pe alţii cu mai multă blândeţe, cu mai multă înţelegere şi cu mai multă iubire, să fim uniţi în protejarea valorilor şi credinţelor care ne reprezintă”, a spus premierul Viorica Dăncilă.

Un moment special, la finalul evenimentelor liturgice, a constat în defilarea Brigăzii 30 Gardă ‘Mihai Viteazul’, brigada Ministerului Apărării Naţionale.

Resfințirea bisericii mânăstirii are loc după ce în perioada 2010-2018 au avut loc lucrări de consolidare și restaurare a întregului ansamblu monahal.

”Cea mai importantă necropolă voievodală munteană și loc de pelerinaj național, Mânăstirea Dealu este ctitoria Voievodului Radu cel Mare (1495-1508), construită pe locul unei biserici ce datează din vremea Voievodului Mircea cel Bătrân. Aici și-a desfășurat activitatea celebrul Ieromonah Macarie, cel care a tipărit primul Liturghier ortodox din lume, în anul 1508, și tot aici se află depus într-un sarcofag, în pronaos, capul primului mare întregitor de țară, Mihai Voievod Viteazul”, se arată într-o informare a Arhiepiscopiei Târgovişte.

error: Conţinut protejat !!