Site icon stiriDB

Sindicaliştii de la COS Târgovişte vor protesta marţi pentru a atrage atenţia asupra demolării combinatului

Sindicaliştii de la Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte anunţă că vor organiza, marţi, un protest pentru a atrage atenţia asupra demolării combinatului şi a faptului că actuala administraţie nu este interesată de ieşirea din insolvenţă, se arată într-un comunicat al Sindicatului Valahia, remis, luni.

Protestul va avea loc marţi, între orele 14.00-16.00.

”Lucrătorii COS Târgovişte vor protesta din nou pentru a atrage atenţia, încă o dată, asupra faptului că la COS Târgovişte s-au instituit  relaţii feudale de muncă şi că actuala administraţie nu este interesată de ieşirea din insolvenţă. Salariaţii s-au săturat de munca precară, condiţii de muncă mizere, autoritate excesivă, încălcări permanente ale drepturilor şi libertăţilor lucrătorilor, salarii de mizerie, demolarea bucată cu bucată a combinatului, lipsa de reacţie a clasei politice în ceea ce priveşte modificarea legilor care permit devalizarea combinatului şi multe altele”, precizează Sindicatul Valahia.

În document se mai arată că încă din 2013 COS Târgovişte este în insolvenţă, iar de atunci se tot demolează secţii întregi.

”Au trecut peste cinci ani de la intrarea în insolvenţă, statul român nu a încasat nimic din creanţa de peste 10 milioane de euro, iar prin păstrarea administrării de catre COS Târgovişte, prin administratorul special, tot ce se încasează acum din vânzările de patrimoniu, se duce tot în buzunarele administraţiei ruse şi nu ajunge nimic in contul creanţei statului”, mai susţin sindicaliştii de la COS Târgovişte, în comunicatul de presă.

În luna februarie 2013 pentru Mechel Târgovişte a fost admisă cererea de reorganizare şi s-a deschis procedura generală a insolvenţei. Asta după ce, tot în luna februarie 2013, a fost făcută publică informaţia că Mechel şi-a vândut toate activele deţinute în România, pentru aproximativ 70 de dolari (230 de lei), companiei Nikarom SRL.

”Cumpărătorul este societatea românească Invest Nikarom SRL, cu capital social de 99.000 de lei, şi cu sediul într-un apartament de trei camere din Bucureşti. În fapt, în spatele SRL-ului cu nume românesc sunt tot cetăţeni ruşi, apropiaţi Mechel. Înainte de intrarea în insolvenţă este diminuată valoarea acţiunilor de 2.500 ori, de la 2.5 lei/acţiune la 0.1 lei/acţiune şi sunt opritre de la tranzacţionare (…). SC Invest Nikarom SRL e deţinută de rușii Svetlana și Oleg Chumachov, părinții fostului reprezentant al Mechel în România, Olga Chumachova”, se mai arată în comunicatul Sindicatului Valahia.

În document se mai face referire la secţiile demolate în ultimii ani, acesta fiind ”bilanţul reorganizării COS”: Oţelăria electrică nr. 1 (OE 1) demolată în 2015; Striper, Anexa OE 2, demolată în 2015; Laminorul degrosisor (LDS) demolat în 2015 – 2016; Fabrica de var – demolate 3 cuptoare din cele 4 , începand cu 2012; Trăgătoria de bare descompletată parţial; Forja de blocuri şi bare (FBB) din ianuarie 2018 a început demolarea acestei secţii, este jumătate demolată; Fabrica de hirogen demolată în 2012; Fabrica de dolomită dezafectată; Secţia recondiţionare lingotiere ( HCL) dezafectată; Depozitul de păcură demolat în 2012; Sector pregătire OE 2 demolat în 2012; Turnătoria mixtă dezafectată în 2013.