Sindicatul Valahia îşi arată, într-un comunicat de presă, remis luni, nemulţumirea cu privire la continuarea demolării COS Târgovişte şi anunţă proteste începând cu 24 ianuarie.
”Începând cu 24 ianuarie 2018, Sindicatul Valahia va relua acţiunile publice de protest, atât în faţa COS Târgovişte cât şi în faţa Guvernului României, în încercarea de a determina clasa politică să grăbească găsirea unei soluţii, care să stopeze demolarea COS Târgovişte”, se arată în comunicatul Sindicatului Valahia.
În document se mai arată că din anul 2013, conducerea COS Târgovişte a cerut declanşarea procedurii insolvenţei şi ”nici după cinci ani nu există program de reorganizare, iar statul român nu a încasat nimic din creanţele datorate de grupul Mechel”.
Sindicaliştii anunţă că în această luna va începe demolarea unei alte secţii a combinatului.
”Politicienii ne-au promis sprijin în modificarea cadrului legislativ existent şi găsirea unei soluţii de recuperare rapidă a creanţelor datorate statului în astfel de situaţii precum şi de salvare a unităţilor economice de importanţa strategică pentru România, şi le cerem imperativ ‘să se grabească’ , pentru că începând cu ianuarie 2018, administrarea specială a COS Târgovişte începe demolarea Forjei de Blocuri şi Bare (FBB)”, se mai arată în comunicatul Sindicatului Valahia.
În comunicat se mai arată că mai multe secţii ale COS Târgovişte au fost demolate în ultimii ani: Oţelăria electrică nr.1 (OE 1) – demolată în 2015; Striper – Anexa OE2 – demolată în 2015; Laminorul degrosisor (LDS) – demolat în 2015 – 2016; Fabrica de var – demolate trei cuptoare din cele patru, începand cu 2012; Trăgătoria de bare – descompletată parţial; Forja de blocuri şi bare (FBB) – descompletată total, din 8 ianuarie începe demolarea acestei secţii; Fabrica de hirogen – demolată în 2012; Fabrica de dolomită – dezafectată; Secţia reconditionare lingotiere (HCL) – dezafectată; Depozitul de păcura – demolat în 2012; Sector pregătire OE 2 –demolat în 2012; Turnătoria mixta – dezafectată în 2013.
În luna februarie 2013 pentru Mechel Târgovişte a fost admisă cererea de reorganizare şi s-a deschis procedura generală a insolvenţei. Asta după ce, tot în luna februarie 2013, a fost făcută publică informaţia că Mechel şi-a vândut toate activele deţinute în România, pentru aproximativ 70 de dolari (230 de lei), companiei Nikarom SRL.
Tot în 2013 Mechel a anunţat că, la Târgovişte, se revine la denumirea de Combinatul de Oţeluri Speciale.
”COS Târgovişte este unul dintre principalii producători de ţaglă şi de produse din oţel din România. Activitatea combinatului a cunoscut, de la înfiinţarea din 1969, mai multe perioade distincte. Din luna februarie 2013 este în procedură de insolvenţă în vederea reorganizării. În luna martie 2013 a reînceput cu succes activitatea de producţie”, se arată pe pagina de internet a COS Târgovişte.
Tot aici este explicată şi situaţia juridică în care se află combinatul.
”Prin Sentinţa nr. 98 din data de 04.02.2015, în dosarul de insolvenţă nr. 1906/120/2013 aflat pe rolul Tribunalului Dâmboviţa, instanţa a confirmat Planul de reorganizare a activităţii COS Târgovişte S.A. In data de 10.11.2015 prin Hotarârea nr. 1493 în dosarul nr. 1906/120/2013/a43, Curtea de Apel Braşov a dispus schimbarea în tot a sentinţei nr. 98/04.02.2015 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa – secţia civilă, prin care fusese confirmat Planul de reorganizare a activităţii societăţii COS Târgovişte S.A., în sensul că trimite cauza judecătorului sindic pentru continuarea procedurii insolvenţei”, se mai precizează pe pagina de internet a combinatului.