Site icon stiriDB

Se reiau lucrările la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi

Lucrările la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi se reiau în luna august, după ce firma care a câştigat iniţial licitaţia de lucrări a intrat în faliment, iar anul trecut s-au reluat procedurile de licitaţie.

Complexul brâncovenesc de la Potlogi este considerat monument istoric de importanță națională şi este reprezentativ pentru arhitectura rezidențială a sfârşitului de secol XVII.

Valoarea totală a proiectului european de la Potlogi era, la semnarea contractului de finanţare din 2011, de 42,8 milioane de lei. Obiectivele specifice ale investiţiei sunt reabilitarea, restaurarea şi reconstruirea Ansamblului Brâncovenesc Potlogi, precum şi creşterea numărului de turişti ce vor vizita acest obiectiv de patrimoniu.

Firma care a câştigat, în 2011, licitaţia de lucrări de la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, Intini Angelo din Italia, a intrat în insolvenţă. Proiectul risca să piardă întreaga finanţare europeană, astfel contractul cu firma italiană a fost reziliat în 2013. Stadiul lucrărilor este undeva la 10%.

Din cauza neregulilor de la procedurile de achiziţie publică iniţiale proiectul european a avut corecţii financiare de 5% la contractul de proiectare (cuantumul fiind de 97.000 de lei) şi de 10% din valoarea contractului de lucrări (cuantumul fiind de 168.000 de lei, deoarece s-a calculat la ce s-a plătit în cadrul primului contract de lucrări).

”Cererea de finanţare a fost depusă în noiembrie 2009, iar contractul de finanţare nerambursabilă a fost semnat în aprilie 2011. În decembrie 2011 s-a semnat contractul de lucrări, deci vorbim de primul contract. Atunci adjudecatar al licitaţiei publice a fost  asocierea Intini Angelo din Italia, în calitate de lider, SC Ramb Sistem SRL în calitate de asociat. Valoarea contractului de execuţie, la momentul respectiv, a fost de 21,4 milioane lei, din care s-a achitat 1,6 milioane de lei. În cadrul acestui contract au fost acceptaţi patru subcontractanţi”, explică preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu istoricul achiziţiei de lucrări pentru proiect,, citat de AGERPRES.

Autorităţile judeţene au constatat în 2012 că societatea care a câştigat lucrările la Potlogi este în insolvenţă şi că a încercat să păstreze contractul înfiinţând o sucursală în România cu numele firmei. În 2013 contractul a fost reziliat.

”Aduc aminte că în 2012 am constatat că Intini Angelo SRL, persoană de drept italian, se afla în Spania în insolvenţă, că înregistrase în România o sucursală în condiţii pe care, desigur, nu e treaba mea să le stabilesc, dar cu încălcarea legii pentru că societatea mamă fiind în insolvenţă nu mai putea înfiinţa sucursale care să funcţioneze legal în România. Am constat că lucrările erau efectuate de o societate nou înfiinţată, deci de o altă persoană juridică decât cea care a câştigat licitaţia publică, motiv pentru care am reziliat contractul de lucrări”, a precizat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

Curtea Palatului Brâncovenesc Potlogi

La sfârşitul lunii iulie 2014 a fost semnat contractul de execuţie lucrări rămase de efectuat la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi cu asocierea formată din SC Paulus SRL cu sediul în Ploieşti şi Bautech General Construct SRL cu sediul în Bucureşti. Valoarea contractului este de 21,7 milioane de lei.

semnare contract de execuţie lucrări

”Două precizări trebuie făcute: este nevoie şi de lucrări suplimentare decât au fost avute în vedere iniţial şi, a doua precizare, valoarea estimată a contractului de lucrări a fost undeva la 28 de milioane de lei, deci adjudecarea s-a făcut cu 7 milioane de lei”, a afirmat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

Termenul de executare al lucrărilor este de 15 luni.

”Aş vrea să continuăm lucrările de construcții la Droşcărie şi la anexele Palatului, lucrările la monumente, la instalația electrică şi cred că se pot demara chiar şi lucrările de amenajare a curții interioare. Recomand ca, începând cu 1 august şi până la sfârşitul lunii noiembrie, să se lucreze în ritm susținut iar, pentru perioada de iarnă, să fie programate lucrări la interior”, le-a transmis Ţuţuianu constructorilor.

Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi, judeţul Dâmboviţa, se află într-o avansată stare de degradare.

Ansamblul are o suprafaţă construită de 3.400 de metri pătraţi şi o curte de 23.000 de metri pătraţi.

Înainte de începerea lucrărilor de reabilitare palatul prezenta fisuri pronunţate la nivelul structurii, precum şi la nivelul tuturor arcelor la uşi şi ferestre.

Ansamblul Bâncovenesc de la Potlogi cuprinde Palatul Brâncovenesc, ruinele casei vechi, ale casei de slujitori şi ale droşcăriei (şopron în care se reparau trăsurile).

Curtea Brâncovenească de la Potlogi a fost costruită în 1698 şi este împrejmuită de un zid înalt de cărămidă. Intrarea se face printr-o poarta monumentală, arcuită. Curtea era împărţită în trei părţi: una pentru personalul domnesc, a doua pentru oşteni, iar cea de a treia curte, dinspre fostul eleşteu artificial, era numai pentru familia domnească. Ruinele casei vechi boiereşti şi biserica „Sf. Dumitru” se pot vedea în partea dreaptă a intrării.

După uciderea voievodului Constantin Brâncoveanu, la 15 august 1714, palatul a fost devastat şi s-a ruinat. În 1915 s-au facut primele lucrări de restaurare.