Se demolează secţii ale Combinatului de Oţeluri Speciale Târgovişte (foto)

Se demolează secţii ale Combinatului de Oţeluri Speciale Târgovişte (foto)

Mai multe secţii ale Combinatului de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte sunt demolate, activitatea din acestea fiind sistată de ani de zile, iar fierul obţinut este topit pentru producţia combinatului.

”S-a demolat, aproape s-a finalizat, Secţia OE1 sau ce a fost odată secţia OE1, secţie din care rămăsese efectiv doar carcasa de mai bine de 8-10 ani de zile, nu mai era. Era efectiv o hală dezafectată pe care se plăteau taxe şi impozite. S-a demolat, iar fierul vechi a fost folosit în oţelăria proprie, nu s-a vândut nicăieri. Era o etapă prinsă în planul de reorganizare aprobat de judecătorul sindic”, a precizat, pentru Agerpres, liderul Sindicatului Metalurgistul din cadrul COS Târgoviște, Gabriel Banu.

Acesta spune că demolările nu afectează activitatea de producţie a combinatului.

”Dumnealor au prins în planul de reorganizare că vor demola mai multe secţii care nu concură la activitatea de producţie. Noi avem mai multe secţii care stau debeaba de mai mulţi ani de zile, nu mai au utilaje în ele, sunt efectiv carcasele şi se plătea impozit pe clădiri degeaba, dacă e să o luăm aşa, dar asta e situaţia. În afară de OE1 (Oţelărie Electrică, n.r.), v-am zis dezafectată de ani de zile, ar mai fi şi Laminorul Degrosisor, mai e şi secţia Forjă închisă de ani de zile”, susţine liderul Sindicatului Metalurgistul din cadrul COS Târgoviște, Gabriel Banu.

cos-combinat-mechel-10

Conform planului de reorganizare a COS Târgovişte, publicat pe site-ul combinatului, Oţelăria Electrică nr. 1 (OE1) a fost pusă în funcţiune în 1973, activitatea aici a încetat în 2005; forja de blocuri şi bare a fost pusă în funcţiune în trei etape, între anii 1971 şi 1986, iar activitatea sa a încetat în 2010; laminorul degrosisor şi de semifabricate (LDS) a fost pus în funcţiune în 1975, iar activitatea sa a încetat în 2009, iar în 2012 a început dezafectarea instalaţiilor accestuia.

[spoiler title=”Situație secții COS (click pentru detalii)” style=”fancy” icon=”plus-circle”]

cos-reorganizare-sectii

[/spoiler]

În combinatul de la Târgovişte mai lucrează acum 1.300 de persoane.

”La momentul acesta se lucrează în combinat, conform planului aprobat de judecătorul sindic. Turnăm undeva la 30.000- 32.000 de tone/lună de ţaglă (semifabricat de oțel cu secțiunea dreptunghiulară sau circulară, din care se laminează bare, sârme etc. și din care se foijează sau se ștanțează diferite piese, n.r.), deci de oţel lichid atât pentru combinatul de la Târgovişte, cât şi pentru cel de la Buzău, de la Câmpia Turzii şi de la Brăila, materia primă”, mai spune liderul de sindicat Gabriel Banu.

Acesta a subliniat că nu sunt anunţate disponibilizări la combinat.

”Nu sunt anunţate acum disponibilizări, dar asta nu e problemă că pot fi date şi neprevăzute, dar nu se aude, nu se discută nimic”, a afirmat liderul Sindicatului Metalurgistul din cadrul COS Târgoviște, Gabriel Banu.

cos-combinat-mechel-11

În luna februarie 2013 pentru Mechel Târgovişte a fost admisă cererea de reorganizare şi s-a deschis procedura generală a insolvenţei.

Asta după ce, tot în luna februarie 2013, a fost făcută publică informaţia că Mechel şi-a vândut toate activele deţinute în România, pentru aproximativ 70 de dolari (230 de lei), companiei Nikarom SRL.

cos-combinat-mechel-07

Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte avea în 1990 peste 10.000 de salariaţi. Numărul acestora a ajuns în anul 2000 la 5.700, iar acum combinatul are circa 1.300 de angajaţi.

Tot în 2013 Mechel a anunţat că, la Târgovişte, se revine la denumirea de Combinatul de Oţeluri Speciale.

cos-combinat-mechel-02

cos-combinat-mechel-04

cos-combinat-mechel-05

cos-combinat-mechel-06

cos-combinat-mechel-08

cos-combinat-mechel-11

cos-combinat-mechel-12

cos-combinat-mechel-01

cos-combinat-mechel-03

error: Conţinut protejat !!