Site icon stiriDB

Şase supermarketuri, în centrul Târgoviştei, pe terenul UPET

Şase supermarketuri au fost construite, în ultimii ani, în centrul municipiului Târgovişte, pe terenul Uzinei Petroliere UPET.

Târgoviştea, oraş preponderent industrial înainte de Revoluţie, mai are acum o platformă industrială în care doar două-trei societăţi au reuşit să se adapteze economiei de piaţă, iar în centrul municipiului cea mai mare parte din terenul UPET este ocupată acum de supermarketuri.

Primul teren a fost vândut către Rewe SRL, care a construit şi inaugurat, în anul 2003, XXL Târgovişte. UPET pierdea câteva mii de locuri de muncă, iar supermarketul anunţa cu mândrie realizarea a 150 de locuri de muncă ”cu salariaţi selectaţi din rândul foştilor angajaţi ai UPET”. Locuitorii oraşului au luat cu asalt primul supermarket din Târgovişte.

Şi oficialităţile au participat cu mândrie la inaugurarea supermarketului. Dacă în 2002 Primăria Târgovişte acorda o diplomă de excelenţă UPET-ului, în 2003 două diplome de excelenţă erau oferite către doi reprezentanţi ai Rewe SRL, Şerban Patriciu şi Jude Dumitrescu.

Lângă XXL a apărut, câţiva ani mai târziu, Kaufland.

Interex a fost un alt supermarket înfiinţat pe terenul Uzinei de Utilaj Petrolier din Târgovişte, însă cu deschidere spre Aleea Trandafirilor.

Paradox al economiei, cum s-a închis Interex (un magazin în care intrau puțini cumpărători) în locul lui au fost deschise alte două supermarketuri: Supeco şi Lidl.

Evident, invers proporţional cu deschiderea acestor magazine activitatea UPET s-a redus, însă sindicaliştii de la uzină nu au protestat în legătură cu vinderea terenului întreprinderii.

UPET, societate cu circa 10.000 de salariaţi înainte de 1989, a rămas acum cu doar câteva sute de angajaţi, cu o activitate mult redusă şi cu mare parte din teren vândută către supermarket-uri. Uzina a fost ianugurată în 1872 în prezenţa Majestăţii Sale Carol I, iar acum UPET este membru al Grupului Industrial Generatia din Rusia.