Site icon stiriDB

Şase ani de SMURD în Dâmboviţa

În iunie 2015 se împlinesc şase ani de la înfiinţarea SMURD în judeţul Dâmboviţa.

În cei 6 ani de activitate, SMURD Dâmboviţa a intervenit la peste 30.000 cazuri, acordând ajutor medical de urgenţă sau descarcerare la mii de adulţi şi copii.

”În data de 05 iunie 2009, 2 (două) ambulanţe tip B au fost repartizate Detaşamentului de Pompieri Târgovişte şi Detaşamentului de Pompieri Titu. Aceasta este data de naştere a Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) – Dâmboviţa, care a fost operaţionalizat la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al judeţului Dâmboviţa”, se arată într-un comunicat al ISU Dâmboviţa.

Până în anul 2012, SMURD Dâmboviţa acoperea doar municipiul Târgovişte, oraşul Titu şi zonele limitrofe acestora, la nivelul judeţului existând, la acel moment, zone şi localităţi care nu dispuneau de un serviciu de ambulanţă, impunându-se necesitatea extinderii serviciului SMURD în judeţ.

Astfel, în luna ianuarie 2012 s-a reuşit extinderea acestui serviciu în oraşele Moreni, Pucioasa şi Găeşti, urmând ca un an mai târziu, în luna ianuarie 2013, SMURD-ul să fie operaţionalizat în oraşul Fieni şi comunele Corneşti, Voineşti şi Potlogi.

În prezent, SMURD Dâmboviţa, prin cele 9 (nouă) ambulanţe SMURD (de la subunităţile de intervenţie din Târgovişte Titu, Moreni, Pucioasa, Găeşti, Fieni, Potlogi, Voineşti şi Corneşti), alături de Serviciul de Ambulanţă Judeţean, asigură servicii medicale de urgenţă, acoperind tot teritoriul judeţului, ceea ce înseamnă o micşorare a timpului de răspuns la intervenţii, o creştere a capacităţii de intervenţie şi a calităţii serviciilor medicale oferite cetăţenilor dâmboviţeni.

”În prezent cele 9 (nouă) ambulanţe SMURD sunt încadrate cu paramedici, absolvenţi ai cursurilor de formare în acordarea primului ajutor medical calificat, adevăraţi profesionişti care au căpătat experienţă în miile de intervenţii la care au participat şi miile de vieţi omeneşti salvate. Aceştia sunt salvatorii noştri în ţinută „roşie ca focul” cu care ne mândrim, sunt paramedicii SMURD care, indiferent de condiţii, pe caniculă sau ger, pe ninsoare, vânt sau ploaie, 24 de ore din 24, îşi fac meseria ca adevăraţi profesionişti. În data de  24 septembrie 2010, ca o răsplată a muncii lor, cu prilejul aniversării a 20 ani de la înfiinţarea SMURD în România, paramedicii dâmboviţeni au primit drapelul SMURD pe care îl poartă cu mândrie la toate festivităţile la care participă”, se mai arată în comunicatul ISU Dâmboviţa.