Ideea construirii Sălii Sporturilor Târgovişte a apărut în contextul în care investiţiile masive din Platforma Industrială Sud (Combinatul de Oţeluri Speciale, Întreprinderea de strunguri SARO, Întreprinderea de Surse Luminoase Romlux) au permis alocarea de fonduri importante şi pentru domeniile edilitar-gospodăresc şi social-cultural din municipiu.
Astfel a fost posibil ca în acea perioadă, alături de construcţiile de locuinţe, surse şi reţele de apă, staţii de epurare şi reţele de canalizare, centrale şi reţele termice etc., să înceapă lucrările la Casa de Cultură a Sindicatelor, Casa de Cultură a Tineretului, Hotelul ”Dâmbovita”, Cinemascopul ”Independenţa” şi Sala Sporturilor.
Acest ultim obiectiv este amplasat în micro 6, în apropierea Haltei CFR Romlux, la ieşirea din Târgovişte către Câmpulung (DN 72 A). Conform enciclopediei Târgovişte, ediţia 2011, clădirea Sălii Sporturilor a fost proiectată de un colectiv de la Institutul de Proiectări Judeţean Dâmboviţa condus de arh. Gheorghe Pintea şi ing. Cristian Sora.
Lucrările au început in 1975 şi au fost date spre execuţie, în postura de antreprenor general, Ministerului Construcţiilor Industriale — Grupului de Şantiere Construcţii Târgovişte. Cutremurul din 4 martie 1977 a impus, din motive de ordin economic, întreruperea lucrărilor pentru aproximativ un an. Aceasta a condus la o întârziere în finalizarea lorfaţă de estimarea iniţială, ceea ce a făcut ca obiectivul să fie raportat ca dat în funcţiune abia în noiembrie 1979, în cinstea Congresului al XII-lea al PCR. Terminarea reală a lucrărilor s-a produs la jumătatea lunii decembrie, iar inaugurarea efectivă s-a oficiat la 20 decembrie 1979 prin tăierea panglicii de către generalul Marin Dragnea — Primvicepreşedinte al Consiliului Naţional pentru Educaţie Fizică şi Sport, în fapt Şeful Sportului Românesc din acel moment şi Florea Ristache — prim-secretar al Comitetului Judeţean PCR Dâmboviţa. La eveniment au participat, în sală, peste 2.000 de spectatori (fericiţii posesori ai invitaţiilor oficiale) în timp ce în exterior se mai aflau alte 2-3 mii. Cu acel prilej loturile olimpice ale României de handbal, volei, gimnastică şi judo au prezentat un reuşit program demonstrativ la care şi-au adus aportul cei mai reprezentativi practicanţi ai sporturilor respective din ierarhia internă.
La Sala Sporturilor din Târgovişte au avut loc, de-a lungul timpului, mai multe competiţii interne şi internaţionale. Pot fi amintite în acest context, pe plan intern, finale de campionate naţionale de seniori, tineret, juniori, la judo, lupte, box, baschet, volei, handbal. În ceea ce priveşte competiţiile cu caracter internaţional putem aminti Euroliga Baschet Feminin (sezonul 2012 -2013). În 2014 aici s-au desfășurat fazele finale ale Cupei României la handbal feminin.
La începutul anului 2011, conform documentaţiei existente la Autoritatea Naţională de Sport şi Tineret, Sala Sporturilor din Târgovişte era clasificată între primele 5 din România la această categorie.
În 2015, Consiliul Judeţean Dâmboviţa a anunţat că vrea să preia Sala Sporturilor de la Ministerul Tineretului şi şi să atragă fonduri europene pentru reabilitarea clădirii.