Site icon stiriDB

S-a reluat circulaţia feroviară pe ruta Târgovişte-Pietroşiţa; află cine a mers cu primul tren

tren-pietrosita

Circulaţia feroviară pentru călători pe ruta Târgoviște – Pietroșița a fost reluată, joi, după ce a fost închisă acum trei ani din cauză că nu era profitabilă.

Autorităţile judeţene şi parlamentarii de Dâmboviţa au făcut mai multe demersuri pentru reluarea circulaţiei feroviare pe această rută, iar ministrul Transporturilor, Iulian Matache, a promis luna trecută, într-o vizită de lucru în Dâmboviţa, că această rută va fi reluată de la 1 octombrie.

”Este foarte important că ministrul Transporturilor s-a ţinut de cuvânt şi astăzi avem deschisă linia Târgovişte-Pucioasa-Fieni-Pietroşiţa. Din data de 15 octombrie va intra pe zonă şi un operator privat, acum cursele sunt asigurate doar de către CFR. Operatorul privat va avea mai multe curse. Vom încerca să adaptăm şi orarul de la SNCFR şi de la operatorul privat în raport de nevoile din teren. Am primit de la localităţi numărul de elevi care fac naveta, am avea de la Pietroşiţa, Moţăieni, Brăneşti, Vulcana Pandele şi Doiceşti 508 elevi. Vom vedea şi câţi studenţi vom avea pe zona aceasta”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

prefectul jud. Dâmboviţa, Ioan Marinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu și Ionuț Săvoiu, deputat de Dâmbovița

Acesta a adăugat că nu are date despre numărul de elevi de la Primăria Pucioasa. Totodată a spus că trebuie să se informeze la societăţile comerciale de pe traseul trenului despre navetişti, care este orarul potrivit pentru aceştia, iar cursele să vină în întâmpinarea solicitărilor.

De asemenea autorităţile au subliniat că angajaţii CFR trebuie să se implice în corectitudinea desfăşurării întregii activităţi, ”dacă se va merge cu naşul se revine la situaţia de dinainte de închiderea rutei, de neprofitabilitate pentru CFR”.

Obiectivele următoare, a mai spus Ţuţuianu, sunt redeschiderea cursei Târgovişte-I.L. Caragiale –Ploieşti şi găsirea de resurse financiare de reabilitarea Gării Târgovişte.

”După ce în ultimii ani CFR Călători a ieșit de pe anumite secții feroviare, consider importantă revenirea pe o parte dintre acestea. Beneficiarii direcți sunt în primul rând navetiștii – elevii, studenții și persoanele al căror loc de muncă depinde de legătura cu localitățile limitrofe. Trenurile introduse pe toate aceste rute sunt accesibile pentru călători din punct de vedere al prețului la bilete. Operatorul naţional feroviar de pasageri, cu susținere din partea Guvernului, își îndeplinește astfel angajamentul față de societate, fiind un garant al libertății și al dreptului la mobilitate pentru toate categoriile de cetățeni”, a declarat directorul general CFR Călători, Iosif Szentes.

Patru trenuri vor parcurge distanța Târgoviște – Pietroșița și retur în aprox. o oră şi vor deservi locuitorii tuturor localităţilor din parcurs (Doicești, Pucioasa, Fieni, etc), asigurându-le astfel legătura cu Bucureștiul și cu alte localități de pe harta feroviară a județelor Dâmbovița, Argeș, Prahova.

Acestea vor circula în regim Regio, un bilet clasa a 2-a costă 5,50 lei, un abonament lunar cu număr nelimitat de călătorii 115,50 lei, iar pentru elevi și studenți abonamentul lunar este 57,75 lei, aceștia beneficiind de 75% reducere din valoarea tarifului integral de transport.

În primul tren care a circulat, joi, de la Târgovişte la Pietroşiţa au mers prefectul judeţului – Ioan Marinescu, preşedintele CJ Dâmboviţa  – Adrian Ţuţuianu, parlamentarii Ionuţ Săvoiu – deputatul care a avut cele mai multe demersuri de reluarea acestei rute feroviare, Valentin Calcan, Leonardo Badea, primarul din Pietroşiţa  – Ion Dicu, directorul general al CFR Călători – Iosif Szentes, consilieri locali, consilieri judeţeni şi reprezentanţi ai presei.