Municipiul Târgovişte riscă să piardă fondurile europene de realizare a centurii ocolitoare, iar în cazul unei corecţii de 100% se poate vorbi chiar de falimentul administraţiei publice locale, proiectul având o valoare de peste 92 de milioane de lei, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, primarul interimar al Târgoviştei, Cristian Stan.
”Dacă ajungem să plătim o asemenea corecţie financiară, orice cofinanţare pe orice proiect european, indiferent de cota de cofinanţare, este compromisă, pentru că avem o corecţie financiară care s-ar situa undeva la 85% din total venituri proprii aşa cum sunt ele stabilite pe 2015. Avem 111 milioane de lei venituri proprii, să avem 92 de milioane sarcină financiară care să greveze bugetul înseamnă falimentul administraţiei publice locale”, a precizat Cristian Stan.
Contractul de finanţare pentru centura Târgoviştei a fost semnat în 2009, iar cel de execuţie, cu firma Cast SRL, în 2010. Lucrările ar fi trebuit terminate în 2012.
”Constructorul a tratat neprofesionist contractul, niciodată nu a fost în grafic cu lucrările”, a precizat primarul Târgoviştei, Cristian Stan.
Pe parcursul a doi ani, Cast a realizat 27% din lucrări, dar niciun indicator din proiect nu este finalizat. Asta înseamnă că este grad de implementare al proiectului european de 0%, susţin reprezentanţii Primăriei Târgovişte.
În 2012 contractul cu Cast a fost reziliat din cauza întârzierii mari a lucrărilor. De atunci Primăria Târgovişte a derulat proceduri de atribuire a contractului.
”Am identificat 12 luni în care contractul practic a fost blocat din motive subiective (…). Centura este un obiectiv de investiţii vital pentru municipiul Târgovişte, are o valoare foarte mare, iar consecinţele nerealizării acestui proiect ar fi absolut dezastruoase pentru municipiul Târgovişte. Acum ne aflăm în perioada de evaluare a ofertelor, sper să fie realizată în maxim o lună şi jumătate. Luaţi spre comparare termenul de evaluare de opt luni care a existat în perioada 2013-2014”, a afirmat primarul Târgoviştei, Cristian Stan.
Acesta a spus şi care sunt măsurile luate acum pentru urgentarea procedurilor de achiziţie publică a lucrărilor.
”Am procedat la delegarea unor persoane către compartimentul Achiziţii, astfel încât să asigurăm funcţionarea în bune condiţii a acestui departament pe fondul acestei misiuni de evaluare, iar persoanele acre sunt implicate în procesul de evaluare, pe parcursul acestei etape vor fi degrevate de alte obligaţii de serviciu. Perioada de execuţie prevăzută în contract este de nouă luni. În acest context achiziţia privind execuţia lucrărilor ar fi trebuit să fie finalizată cel târziu la data de 4 martie 2015. Ori în momentul de faţă este foarte clar că avem un risc de nefinalizare în cadrul POR 2007- 2013, termenul de nouă luni fiind depăşit şi contractul de achiziţie lucrări nefiind semnat”, susţine Cristian Stan.
Reprezentanţii Primăriei Târgovişte speră ca procedurile de achiziţie publică a lucrărilor să fie finalizate în termen de o lună şi jumătate maxim, să nu fie contestaţii care să prelungească mult termenul de atribuire lucrări şi să se execute cât mai mult în termenul prevăzut prin prelungirea proiectului european, respectiv finalul anului 2015. Lucrările rămase neexecutate vor fi continuate din banii Primăriei Târgovişte, dacă bugetul va permite, iar în cazul unei corecţii financiare mari administraţia riscă un blocaj financiar.
Investiţia urmăreşte, pe lângă modernizarea şi reabilitarea a 13,8 kilometri de drum, şi extinderea şoselei de centură la patru benzi de circulaţie (acolo unde va fi posibil), precum şi reabilitarea podurilor şi a pasajelor aflate pe traseu, realizarea unei reţele de canalizare, reabilitarea trotuarelor şi a sensurilor giratorii. De asemenea podul de la Teiş va fi dublat prin construcţia unui pod nou. Inelul de centură este alcătuit din următoarele segmente de drum: strada Petru Cercel, strada Laminorului, Calea Câmpulung, Bulevardul Eroilor, Calea Ialomiţei, Aleea Sinaia, Aleea Mănăstirea Dealu, strada Magrini şi strada Cărămidari.