Site icon stiriDB

Retrospectiva 2013

Evenimentul cu impactul cel mai mare pentru dâmboviţeni, în 2013, a fost reabilitarea şi modernizarea Spitalului Judeţean Târgovişte. Unitatea medicală a fost dotată cu RMN şi tomograf, iar cinci săli de operaţie au fost dotate la standarde internaţionale. Lucrările au fost făcute cu bani europeni.

În plan politic, în Dâmboviţa, evenimentul marcant a fost excluderea deputatului Florin Popescu din PDL, în urma scandalului de la alegerile de la PDL Târgovişte de la sfârşitul lui noiembrie.

stiridb.ro vă prezintă, cronologic, cele mai importante evenimente ale anului 2013:

Ianuarie – În primele zile ale anului a fost furată statuia din bronz a scriitorului Grigore Alexandrescu, amplasată în apropierea Primăriei Târgovişte. Furtul a fost sesizat pe 3 ianuarie. Bustul era din bronz şi cântărea câteva zeci de kilograme. Statuia a fost găsită la un centru de tăiere fier vechi, tăiată în două.

Consiliul Local (CL) Târgovişte a aprobat o capitalizare cu 4 milioane de lei pentru Termica, banii fiind necesari pentru plata datoriilor la furnizorul de gaze.

Pe 23 ianuarie, liderii PDL Vasile Blaga, Elena Udrea, Roberta Anastase, Gheorghe Flutur, Raluca Turcan au participat, miercuri, la Târgovişte, la o şedinţă de analiză a PDL Dâmboviţa, după alegerile parlamentare din anul anterior. 

Februarie – Un elev de 15 ani a fost înjunghiat mortal de un tânăr de 18 ani în apropierea Liceului Economic din centrul municipiului Târgovişte. Agresorul a fost prins la scurt timp după ce a comis fapta. Conflictul a pornit după ce tinerii s-au ciocnit accidental unul de altul când treceau printr-un gang dintre blocuri, a urmat un schimb de replici, după care tânărul de 18 ani a scos un cuţit şi l-a înjunghiat în gât pe elev. O patrulă de Poliție a dus elevul la spital, după ce a observat că băiatul pierde mult sânge. La scurt timp, adolescentul a murit la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște.

Pe 27 februarie era făcută publică informaţia că un bărbat care s-a prezentat în stare gravă la spital şi în cazul căruia a fost confirmată gripa de tip A, subtip H1 pdm09, a murit.

Martie – Termica Târgovişte a intrat în insolvenţă, la cererea directorului societăţii Ion Popescu, fără acordul Consiliului de Administraţie şi fără ca acţionarul majoritar, respectiv Consiliul Local Târgovişte, să cunoască acest lucru.

Mechel Târgovişte anunţă că a efectuat primele livrări de oţel beton, după reluarea activităţii în data de 15 martie.

Deputatul Elena Udrea a declarat, la Târgovişte, că speră ca echipa democrat liberală să rămână unită după Convenţia Naţională din 23 martie, dar că nu spune că această echipă va trage la căruţa PDL pentru că partidul poate fi comparat doar cu o limuzină. Elena Udrea şi-a prezentat, la Târgovişte moţiunea ”Noul PDL. O nouă Românie”, cu care a candidat la şefia partidului.

Aprilie – Investitorii nu sunt interesaţi de construirea de unităţi de cazare sau de pârtii de schi în zona Padina-Peştera din judeţul Dâmboviţa, zonă unde autorităţile au demarat construirea unei staţiuni montane, anunţa, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

Primarul municipiului Târgovişte, Gabriel Boriga, condamnat la trei ani cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, ar trebui să îşi dea demisia, susţinea, într-o conferinţă de presă, preşedintele PSD Târgovişte, Cristian Stan.

Neînţelegerile din USL Dâmboviţa pot duce la dizolvarea consiliului judeţean şi la organizarea de alegeri anticipate, declara, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu. Acesta era nemulţumit de modul în care funcţionează USL în Dâmboviţa. La şedinţa ordinară de consiliu judeţean din luna aprilie consilierii PNL, precum şi cei ai PDL şi PPDD, au absentat fără a da vreo explicaţie publică. Totodată Ţuţuianu a spus că este nemulţumit de faptul că organizaţia judeţeană a PNL susţine pentru funcţii publice membri marcanţi ai PDL Dâmboviţa.

Un Centru de Sănătate Multifuncţional a fost deschis în oraşul dâmboviţean Titu, în locul spitalului desfiinţat în 2011 prin decizia Guvernului Boc.

Mai – Un grup de investitori israelieni intenţionează să construiască o staţiune cu 6.000 de locuri de cazare pe muntele Nucetu, judeţul Dâmboviţa, a anunţat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, la Hotel Peştera, la conferinţa de încheiere a proiectului ”Promovarea potenţialului turistic al judeţului Dâmboviţa”.

Efective mărite de poliţişti şi jandarmi continuă căutările, în Dâmboviţa şi Argeş, după ce a fost găsit, în râul Argeş, în zona localităţii dâmboviţene Petreşti, cadavrul decapitat şi fără membre al unei femei. 

Iunie – Primăria Târgovişte vrea ca municipiul să aibă un brand, în acest sens primarul Gabriel Boriga a propus consilierilor locali demararea unui concurs de soluţii pentru alegerea brandului.

Conducerile a 16 organizaţii locale PDL din Dâmboviţa au fost dizolvate prin decizia Biroului Permanent Judeţean interimar, a anunţat, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al PDL Dâmboviţa, Marin Antonescu.

Direcţia Generală a Finanţelor Publice intenţionează să deschidă procedura de insolvenţă a Clubului de Fotbal Chindia Târgovişte, din cauza datoriilor mari pe care clubul le are la bugetul de stat, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

Activitatea Combinatului de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte este din nou oprită şi mai mult de jumătate dintre salariaţi sunt în şomaj tehnic.

Iulie – Fondurile europene pe Măsura 112, Instalarea tinerilor fermieri, au fost contractate în totalitate, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă la Târgovişte, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, prezent la semnarea unor contracte de finanţare aferente ultimei sesiuni pentru depunerea proiectelor de investiții pentru acestă măsură.

Preşedintele PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că a cerut medierea de la nivel central în legătură cu funcţionarea USL la nivelul judeţului. Problemele au apărut, după ce, marţi seara, în şedinţa Consiliului Local Târgovişte, consilierii PNL au votat împrecună cu cei ai PDL şi PPDD schimbarea consiliului de administraţie şi a reprezentantului consiliului local în Compania de Apă Târgovişte-Dâmboviţa.

PDL Dâmboviţa are datorii de 170.000 de euro, stabilite în urma unui audit financiar, a anunţat, într-o conferinţă de presă, Aurelian Popa, membru în Biroul Permanent Judeţean al PDL Dâmboviţa.

Localităţile dâmboviţene Răscăieţi şi Brăneşti riscă să intre în insolvenţă din cauza corecţiilor de 100% la proiecte europene derulate fără respectarea procedurilor de licitaţie şi cu declararea unui grad de sărăcie mai mare decât cel real, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a organizat, la Târgovişte, o dezbatere pe tema regionalizării, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Dâmboviţa.

August – Fostul internaţional Gică Popescu continuă la Clubul de Fotbal Chindia Târgovişte, după ce autorităţile locale şi-au asumat să contribuie financiar la susţinerea clubului.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa solicită Consiliului Judeţean (CJ) Dâmboviţa un nou sediu în imobilul unde funcţionează în prezent Muzeul de Istorie Târgovişte, apreciind ca insuficient şi impropriu cel actual.

Peste 10.000 de credincioşi şi circa 100 de preoţi participă, la Târgovişte, la ceremoniile legate de sărbătorirea solemnă a Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti.

Septembrie – Punctul muzeal amenajat în clădirea unităţii militare de la Gara Târgovişte unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu a fost inaugurat în prezenţa autorităţilor locale, a fostului comandant al acestei unităţi militare din 1989 – Andrei Kemenici şi a numeroşi târgovişteni.

Autorităţile locale din Târgovişte organizează, în cadrul Zilelor Cetăţii de au loc în perioada 6-8 septembrie, un spectacol medieval intitulat ”Vlad Ţepeş şi solii turci”, o paradă medievală, precum şi târguri ale meşteşugarilor, auto, de antichităţi, întreceri sportive şi spectacole de teatru.

Trei persoane din localitatea dâmboviţeană Vârfuri au fost atacate de un urs şi au ajuns la spital cu plăgi prin sfâşiere.

Consiliul Local Hulubeşti, judeţul Dâmboviţa, a fost dizolvat prin decizie a instanţei, după ce timp de trei luni consecutiv nu s-a ţinut nicio şedinţă de consiliu şi urmează ca, în perioada următoare, să fie organizate alegeri anticipate.

Octombrie – Construcţiile ilegale, fără autorizaţie, din zona montană Padina-Peştera, judeţul Dâmboviţa, vor fi demolate, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

Habitat for Humanity România marchează Ziua Mondială a Locurii, prin deschiderea, la Vizureşti, judeţul Dâmboviţa, a şantierului de lucru prin care va fi construită o casă de cultură pentru tinerii din sat şi vor fi reabilitate şcoala, grădiniţa şi dispensarul din localitate.

Programul naţional ”Transportor blindat pentru trupe (TBT) 8×8” va continua, o să intrăm în discuţii şi cu parteneri externi pentru dotare acestuia, a anunţat, la Târgovişte, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa.

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, a inaugurat podul peste râul Argeş, de la Ioneşti, investiţie în valoare de 23,6 milioane de lei.

Portalul stiridb.ro este partener media al Festivalului Naţional de Interpretare a Romanţei ‘Crizantema de Aur’ 2013.

Arctic a inaugurat, în prezenţa premierului Victor Ponta, o nouă linie de producţie, investiţie de 24 de milioane de euro, devenind astfel cea mai mare fabrică de producţie de frigidere din Europa.

Noiembrie – Primarul comunei dâmboviţene Aninoasa, Constantin Maricescu, împreună cu alţi trei bărbaţi au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, fiind suspectaţi de sprijinirea unei grupări infracţionale specializată în infracţiuni de furt calificat de conducte de transport produse petroliere. Ulterior s-a decis cercetarea acestuia în libertate, după ce Curtea de Apel Ploieşti a admis recursul împotriva măsurii arestării preventive.

Deputatul democrat liberal de Dâmboviţa Iulian Vladu a fost desemnat preşedinte interimar al PDL Dâmboviţa.

Primarii democrat liberali din localităţile dâmboviţene Hulubeşti, Conţeşti şi Cornăţelu sunt propuşi de Biroul Permanent Judeţean PDL pentru excludere din partid, se arată într-un comunicat al PDL Dâmboviţa.

Fostul internaţional Gică Popescu se va retrage de la Clubul de fotbal Chindia Târgovişte, a anunţat, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu. Firma prin care Gică Popescu era reprezentat în club este în insolvenţă, a mai spus Ţuţuianu.

Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii în ţara noastră, Martin Harris, a efectuat o vizită în judeţul Dâmboviţa, s-a întâlnit cu autorităţi locale, oameni de afaceri şi a mers la Automecanica Moreni.

Poliţiştii dâmboviţeni au întocmit două dosare penale pentru lovire şi au aplicat mai multe sancţiuni, după ce la conferinţa de alegeri a PDL Târgovişte s-a iscat un scandal între membri de partid. La intrarea în sediul Teatrului Municipal Târgovişte, unde au loc alegerile în organizaţia municipală a PDL, a avut loc un scandal între delegaţii la conferinţă şi colegi ai acestora din partid, nemulţumiţi că nu au fost desemnaţi şi ei delegaţi şi că astfel nu pot vota.

Decembrie – Spitalul Judeţean Târgovişte a fost reabilitat printr-un proiect cu fonduri europene de 83 de milioane de lei, la inaugurare fiind prezent premierul Victor Ponta.

Cursurile se suspendă în mai multe unităţi de învăţământ din Târgovişte până la vacanţa de iarnă, din cauză că şcolile respective nu sunt racordate la un sistem de încălzire, iar caloriferele electrice puse în clase nu fac faţă.

Preşedintele de imagine al clubului Steaua, Helmuth Duckadam, a oferit cadouri, la Titu, de Moş Nicolae grupelor de copii şi juniori de la Urban Titu.