Decorarea locuintei tale nu are trebui sa se rezume doar la zugravitul periodic al peretilor sau la inlocuirea mobilierului vechi. Fie ca vorbim de living, de bucatarie sau dormitor, fiecare incapere in parte este diferita si iti indeplineste un set specific de nevoi. Daca alegi sa te implici activ in procesul de redecorare, dandu-ti frau liber creativitatii si simtului artistic, te vei bucura de o atmosfera placuta, pliata pe gusturile si personalitatea ta, in care te vei simti intr-adevar, “acasa”.
Asadar, sa vedem in continuare cateva idei personalizate pentru fiecare incapere a locuintei tale, prin care sa o scoti din banal si, in acelasi timp, sa ii fructifici potentialul si functionalitatea ei specifica.
-
In living
Aceasta este incaperea principala a casei, fiind prima cu care intri in contact imediat dupa ce ai trecut pragul. Dincolo de ambianta estetica, livingul trebuie sa indeplineasca mai multe functii practice si anume aceea de a gazdui un numar mare de oameni, de a oferi in caz de nevoie un spatiu confortabil de dormit dar si de a juca rolul de oaza de relaxare, de refugiu in care tu sa-ti incarci bateriile citind o carte interesanta sau pur si simplu petrecand cateva momente linistite, asezat in fotoliul preferat. Asadar, primul pas e sa te orientezi catre un stil anume de amenajare, care sa-ti fie busola in alegerea culorilor, a mobilierului si a pieselor de decor. Dupa ce ai bifat aspectele ce tin de functionalitatea livingului, precum o canapea extensibila sau simpla, o biblioteca, nelipsita masuta de cafea si cateva fotolii confortabile, poti sa devii creativ in alegerea corpurilor de iluminat si a elementelor de decor. O idee simpla de a scoate din anonimat livingul este sa improvizezi un perete de accent pe care sa-l acoperi cu tapet, un tablou interesant sau o orice alta forma de exprimare artistica, cu un mesaj si o semnificatie personala.
-
In dormitor
Dormitorul este spatiul destinat odihnei, fiind recomandat sa limitezi pe cat posibil supraaglomerarea acestuia cu piese de mobilier masive sau alte obiecte nefolositoare. Pentru a-i da o nota personala poti sa te joci creativ cu lumina si cu culorile. Iluminatul difuz, subtil, poate fi obtinut prin alegerea unor veioze cochete, cu abajururi creponate sau decupate in diverse forme interesante, care vor crea o lume refugiata de zgomot si agitatie, numai buna pentru visare si relaxare. Poti miza, de asemenea, pe note de accent mai stridente in alegerea obiectelor decorative care sa contrasteze cu nuantele pastelate de baza.
-
In bucatarie
Bucataria este asociata cu ideea de caldura, de suflet al caminului, fiind spatiul unde are loc intreaga alchimie de preparare a bucatelor delicioase. Decorarea acesteia merita o atentie deosebita, provocarea cea mai mare fiind aceea de a o utila cu toate dotarile necesare fara a neglija, insa, esteticul si confortul. O idee prin care poti sa personalizezi acest spatiu este sa improvizezi o mica sera de legume si plante aromatice chiar intr-un coltisor al bucatariei. Fie ca alegi sa plantezi ardei iute, rosii cherry, busuioc, rozmarin sau alte astfel de ingrediente ce dau savoare mancarii, vei bifa atat aspectul practic cat si acea bucurie pe care o resimti atunci cand culegi roadele pe care tu insuti le-ai cultivat.
In concluzie, fiecare incapere din locuinta este diferita si iti indeplineste un set specific de nevoi. Ca atare, ambientul pe care il creezi in camere trebuie sa fie personalizat, adaptat activitatilor pe care le desfasori, dar te vei simti mult mai bine personalizandu-le cu putina imaginatie si deschidere.
Sursa imagine: Pixabay.com