Procesul deputatului de Dâmboviţa Ion Stan se va relua pe 28 ianuarie
Procesul deputatului Ion Stan se va relua, cu audierea martorilor şi stabilirea probelor apărării, în 28 ianuarie 2014, până atunci parlamentarul rămâne cu interdicţia de a părăsi ţara.
Un complet de cinci judecători ai instanţei supreme a admis, pe 20 decembrie, recursul făcut de procurorii anticorupţie şi a stabilit menţinerea interdicţiei de a părăsi ţara pentru deputatul Ion Stan, judecat pentru fapte de corupţie.
Deputatul Ion Stan a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că ar fi pretins sume importante de bani în schimbul cărora s-ar fi angajat faţă de omul de afaceri Nicuşor Dima, care i-ar fi sponsorizat campania electorală, că îi va obţine contracte cu statul.
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Stan Ion, deputat în Parlamentul României, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă”, a arătat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).
Potrivit rechizitoriului, în perioada 12 -14 noiembrie 2012, Stan a solicitat denunţătorului (Nicuşor Dima) 130.000 lei, bani destinaţi achiziţionării combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite în cursul campaniei electorale, precum şi achiziţionării de produse alimentare ce urmau a fi împărţite în preajma alegerilor parlamentare.
„Inculpatul Stan Ion a pretins banii lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra unor funcţionari cu putere de decizie, în vederea înlesnirii derulării unor contracte în curs, precum şi pentru obţinerea unor noi contracte de lucrări, de către firmele controlate direct sau indirect de denunţător. În zilele de 16, 19, 21 şi 22 noiembrie 2012, inculpatul Stan Ion a primit, prin intermediul şoferului său, Sarca Florin, patru tranşe a câte 15.000 lei fiecare (în total 60.000 lei) o parte din bani fiind folosiţi pentru achiziţionarea unor materiale de promovare ce urmau a fi împărţite în campania electorală.
În perioada mai-noiembrie 2009, inculpatul Stan Ion, având funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Dâmboviţa a unui partid politic, în baza unei pretinderi anterioare, a primit, în mod indirect, în beneficiul formaţiunii politice din care face parte, de la acelaşi denunţător, produse pentru campania electorală în valoare de circa 535.000 lei. În schimb, inculpatul l-a lăsat pe denunţător să creadă că are influenţă asupra unor funcţionari, respectiv primari ai unor localităţi din judeţul Dâmboviţa, astfel încât ar putea să determine acele primării să încheie contracte cu firme controlate direct sau indirect de către denunţător”, a mai arătat DNA.
Anchetatorii au mai precizat că solicitarea de încuviinţare a arestării preventive a lui Stan a fost respinsă prin vot, la 21 decembrie 2012, de Plenul Camerei Deputaţilor, deşi Comisia juridică a Camerei Deputaţilor votase anterior pentru încuviinţarea arestării preventive a inculpatului.
Având în vedere circumstanţele legate de imunitatea parlamentară, procurorii au dispus faţă de Ion Stan măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara, pe o durată de 30 zile. Durata măsurii preventive a fost prelungită succesiv. Toate plângerile formulate de inculpat împotriva măsurii obligării de a nu părăsi ţara au fost respinse de instanţă.
DNA a mai precizat că faţă de şoferul deputatului, Florin Sarca, s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, întrucât a reieşit că faptei îi lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii sub aspectul laturii subiective, respectiv intenţia directă şi cunoaşterea faptei penale a autorului.