Dâmbovița: Prințul Charles la Vizurești; a glumit, a vorbit în franceză și a primit trei mături

Prințul Charles și-a încheiat vizita oficială în România, vineri, la Școala din satul Vizurești, unde a vorbit cu profesorii, elevii și membrii comunității, a făcut glume, a vorbit în limba franceză și a primit numeroase daruri, printre care și un set de mături.

Vizita Prințului de Wales la proiectul comunitar din satul Vizurești — care include o școală, o grădiniță, o Casă de cultură, un teren de sport și un dispensar — a început la ora 14,35 și a reprezentat o adevărată sărbătoare pentru comunitatea locală.

Alteța Sa Regală a fost întâmpinată cu entuziasm atât de oficialități, profesori, cât și de oamenii din comunitate și de copii.

Din delegația care l-a însoțit a făcut parte și ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell.

Prințul Charles a fost întâmpinat cu pâine și sare de doi copii în vârstă de 13 ani, de la școala din Vizurești — Rahela și Daniel—, îmbrăcați în costume tradiționale, dar și de directoarea instituției de învățământ, Nicoleta Sandu, și de primarul Marin Păun. Aceștia i-au urat bun venit înaltului oaspete, iar el i-a salutat și a gustat o bucățică de pâine, precizând că știe foarte bine acest obicei tradițional românesc.

Prințul Charles a vizitat Casa de cultură, fiind interesat de modul în care a fost realizată, de activitățile desfășurate în acesta și de beneficiarii programelor desfășurate în acest loc. În vizita de la Casa de cultură, Alteța Sa Regală a fost însoțit de reprezentantele Fundației PACT, Maria Șandor și Gabriela Stanciu, care se implică pentru ajutorarea comunității din Vizurești de aproape șapte ani.

Moștenitorul Coroanei Britanice a făcut numeroase glume, remarcând amuzat faptul că în cimentul de pe treptele Casei de cultură sunt imprimate urme de pisică. Glume a făcut Prințul de Wales și cu copiii aflați în Casa de cultură, care împleteau flori din foi de porumb. I-a întrebat amuzat dacă nu cumva ar fi trebuit să fie la școală în acele momente. ”Da”, au răspuns copiii, precizând însă că au preferat să-l cunoască pe Prințul de Wales în această „zi importantă pentru comunitate”.

Prințul Charles a apreciat atât florile realizate din foi de porumb, cât și iile purtate de unele dintre fetițe și de profesoarele lor. Alteța Sa Regală a fost interesată și dacă fetele sunt învățate să coasă și să realizeze modele pentru ii, una dintre învățătoare, Gina Bașturescu, arătându-i înaltului oaspete o păpușă îmbrăcată cu o ie brodată de fetițele care participă la activitățile organizate în Casa de cultură.

O discuție mai aplicată a fost purtată de Prințul Charles cu Magdalena Diaconu, îngrijitoare la grădinița din Vizurești, care i-a spus oaspetelui că una din fiicele sale locuiește la Manchester și lucrează la o fabrică de mobilă de bucătărie.

„Se va întoarce în România?”, a fost interesat să afle Prințul de Wales.

Femeia i-a răspuns că nu știe, precizând însă că aceasta păstrează legătura cu frații și surorile sale.

La intrarea în școala din Vizurești, în care învață 165 de copii, Prințul Charles a fost întâmpinat și de ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, și de senatorul Titus Corlățean, cu care a schimbat câteva cuvinte.

Ulterior, Rovana Plumb a spus că i-a mulțumit Prințului Charles pentru că promovează imaginea României în lume.

„I-am spus că ne bucurăm enorm că este aici, în județul Dâmbovița, că îmi place să cred că formula VV — de la Viscri, aici, la Vizurești — este una care se implementează pentru dezvoltarea localităților. (…) Îi mulțumim că a promovat enorm de mult imaginea României peste tot în lume. (…) La fel ca Alteța Sa Regală, vrem în continuare să păstrăm tot ceea ce înseamnă tradiții ale românilor și, în același timp, să conservăm autenticitatea satului românesc”, a adăugat Rovana Plumb.

Punctul central al vizitei a fost reprezentat de intrarea Prințului Charles în două săli de clasă. Într-una dintre acestea, elevii de clasa a V-a se aflau în timpul orei de limba franceză, prilej cu care Prințul de Wales i-a întrebat pe copii dacă știu să citească și să scrie în limba franceză și dacă primesc multe teme pentru acasă. De asemenea, Prințul Charles a folosit acest prilej pentru a-și exersa exprimarea în limba franceză, întrebând-o pe profesoara Laura Beldiman la ce oră se termină cursurile. La ieșirea din sala de clasă le-a urat copiilor „Bonne chance!” (Succes — n.r.).

A urmat vizita la elevii din clasa a VII-a, unde limba engleză este predată de diriginta Cristina Necșoiu. Prințul Charles a fost interesat dacă elevii sunt buni la matematică, dacă primesc multe teme, dacă știu să scrie și să citească în engleză și dacă au învățat această limbă inclusiv din programele difuzate la televizor.

„Ce oră vă place cel mai mult?”, i-a întrebat Prințul Charles pe copii.

Răspunsurile au fost diverse, de la istorie la limba română.

La intrarea în grădinița din localitate, Prințul a trecut în câteva secunde prin stări diferite, spaimă și amuzament, după ce un bec din holul clădirii a pocnit. Incidentul a fost însă repede dat uitării, Alteța Sa Regală vizitând apoi cele două săli unde învață aproximativ 40 de copii.

Pe parcursul vizitei, Prințul Charles a primit și daruri — o floare din foi de porumb de la copii, o casetă din lemn, un album cu fotografii din timpul realizării proiectului Casei de cultură, dar și o plachetă și cărți ilustrate cu principalele obiective turistice din județul Dâmbovița.

Cel mai amuzant moment al vizitei a fost acela în care Prințul Charles a primit un set de trei mături, de diferite dimensiuni, de la primarul Marin Păun. Alteța Sa Regală a afirmat că acestea sunt „foarte utile” și a folosit-o pe cea mai mică pentru a-l ”peria” pe primar pe costum.

error: Conţinut protejat !!