Site icon stiriDB

Primarul Târgoviştei: „Crizantema de Aur” e o emblemă naţională a rezistenţei prin cultură, un fenomen muzical cu longevitate unică

„Crizantema de Aur” este o emblemă naţională a rezistenţei prin cultură, un adevărat fenomen muzical, a cărui longevitate unică în România vorbeşte de la sine despre virtuţile culturale, morale, estetice şi unioniste ale romanţei, a declarat, joi seara, la debutul festivalului de romanţe „Crizantema de Aur”, primarul Târgoviştei, Cristian Daniel Stan.

„Este o ediţie jubiliară, ce merită să fie celebrată la adevărata ei valoare istorică şi muzicală. „Crizantema de Aur” este o emblemă naţională a rezistenţei prin cultură, un adevărat fenomen muzical, a cărui longevitate unică în România vorbeşte de la sine despre virtuţile culturale, morale, estetice şi unioniste ale romanţei. Ea, romanţa, este cea care adună, an de an la Târgovişte, în a treia săptămână a lui octombrie, mari voci ale scenelor muzicale naţionale şi internaţionale, tineri interpreţi şi creatori de romanţă, profesionişti ai genului, orchestre şi dirijori de marcă, specialişti în patrimoniu cultural, reputaţi oameni de cultură. Cu toţii sunt atraşi de farmecul aparte al romanţei, de atmosfera poetică în care se desfăşoară festivalul, de profesionalismul şi dăruirea cu care este organizat, de frumuseţea boemă a Târgoviştei”, a postat, joi seara, pe pagina sa de facebook, primarul Cristian Daniel Stan.

Acesta menţionează că în acest an sunt numeroşi participanţi şi din diaspora, atât în concursuri, cât şi în concerte.

Festivalul de romanţe „Crizantema de Aur” are loc, în perioada 20-22 octombrie, la Târgovişte, 18 concurenţi din România, Republica Moldova, Ucraina, Serbia fiind înscrişi la concursul de interpretare.

Festivalul se va desfăşura la Cinematograful Independenţa din Târgovişte. Este un festival longeviv, organizat la Târgovişte încă din anul 1968 şi a ajuns în acest an la ediţia a 55-a.

La concursul de creaţie participă 15 creatori cu romanţe în primă audiţie selectate în urma preselecţiilor naţionale realizate la Bucureşti, Chişinău şi Cernăuţi. Tema ediţiei din acest an este „Romanţa – tezaur cultural naţional”.

Concertele vor începe în fiecare seară la ora 18.00 şi vor fi transmise integral în direct de TVR 3 şi TVR Craiova. Seara de Gală va fi transmisă în direct şi de Radio România Antena Satelor.

Organizatorii festivalului sunt Primăria şi Consiliul Local Municipal Târgovişte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte, în colaborare cu Ministerul Culturii, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi Uniunea Muzicienilor din Moldova. Direcţia artistică a festivalului este asigurată de Asociaţia Culturală „Cetatea Romanţei” Târgovişte.