Primarul Târgoviştei: Aproape toţi beneficiarii de ajutor social vin cu scutiri medicale pentru a nu presta muncă în folosul comunităţii

Primarul Târgoviştei: Aproape toţi beneficiarii de ajutor social vin cu scutiri medicale pentru a nu presta muncă în folosul comunităţii

Aproape toţi beneficiarii de ajutor social din Târgovişte vin cu scutiri medicale pentru a nu mai presta muncă în folosul comunităţii, ”e categoria cea mai bolnavă din municipiu”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, primarul Târgoviştei, Cristian Stan.

Acesta spune că, la nivelul municipiului, sunt 360 de asistaţi social. Dintre aceştia 300 sunt apţi de muncă, însă cei mai mulţi au scutiri medicale în care se precizează că nu pot efectua efort fizic.

”Avem undeva la aproape 300 de persoane care sunt apte de muncă, adică nu sunt mame cu copii sub 7 ani, nu sunt persoane cu vârstă de pensionare şi aşa mai departe. Deci, ar putea să presteze muncă în folosul comunităţii. Ei bine, dintre aceste persoane avem 258 de scutiţi medical. Sunt 158, spre exemplu, care au scutiri medicale pe luni întregi, 6, 12 luni. La aceştia se adaugă încă aproximativ 100, lună de lună, care vin cu scutiri medicale punctuale. Acest lucru lipseşte de orice substanţă obligaţia prevăzută în Legea 416 (muncă în folosul comunităţii, n.r.)”, a precizat Cristian Stan.

Edilul spune că legea prevede că în cazul în care un beneficiar direct de ajutor social nu poate efectua muncă în folosul comunităţii, persoana aptă de muncă din familie poate presta orele de muncă. Însă întregi familii în care sunt asistaţi sociali au scutiri medicale.

”Mi se pare inadmisibil ca, spre exemplu, o familie întreagă să sufere de bronho-pneumopatie cronică obstructivă şi să primească o scutire de 12 luni de efort fizic. Avem beneficiari pe Legea 416 cu zecile care suferă de tulburare depresivă recurentă, tulburare organică de personalitate, tulburare anxios depresivă, migrenă recurentă. Pe scutirile medicale este menţionat expres scutire de efort fizic, astfel din 300 de beneficiari care să poată efectua muncă în folosul comunităţii, avem undeva la 30-40. Nu pe lună, pe orele pe care trebuie să le efectueze, asta înseamnă că în trei zile şi-au făcut toate orele. În funcţie de venitul pe care îl acordăm se calculează la salariul minim, rezultă un anumit număr de ore”, a explicat primarul Târgoviştei, Cristian Stan.

Acesta spune că Poliţia anchetează cazul. De asemenea, primarul spune şi că a făcut o adresă şi către Colegiului Medicilor din Dâmboviţa în care au fost transmise şi copii ale adeverinţelor medicale ale beneficiarilor de ajutor social, iar răspunsul primit a fost o explicare generală a modului de întocmire a unei adeverinţe medicale. Colegiul Medicilor nu a precizat nici dacă doctorii care au emis scutirile au emis şi reţete cu medicamente pentru tratament.

”Este dosar la Poliţie, dar trenează. S-au sesizat anul trecut (…). Cele mai multe adeverinţe sunt emise de medici specialişti. Am sesizat Colegiul Medicilor, ni s-a răspuns că este treaba medicului respectiv. Cred că ar trebui şi din zona unor instituţii cu mai multă aplecare pe anumite documente să se constate… Mie mi se pare greu să pun la îndoială un doagnostic medical, nu ştiu, nu mă pricep, nu e treaba mea. Eu îmi fac datoria de a sesiza o situaţie care mi se pare cel puţin ciudată. Cred că este cea mai mare frecvenţă de îmbolnăvire care poate exista la o categorie distinctă a târgoviştenilor. Cei care iau ajutor social reprezintă categoria cea mai bolnavă din municipiul Târgovişte. Nu există altă categorie care să fie mai predispusă la tulburări depresive anxioase recurente şi de toate felurile decât beneficiarii de ajutor social”, a afirmat Cristian Stan.

Conform acestuia, Târgovişte are cel mai mic număr de dosare de ajutor social din judeţ, raportat la numărul de locuitori ai localităţii.

”Pot fi oameni care sunt în nevoie, pot fi oameni care trebuie să fie sprijiniţi, mai ales că au un număr mare de copii, unii ar muri de foame dacă nu ar primi şi drepturi de la cantină şi aşa mai departe. Ţi-e greu să vii la curăţenie, la deszăpezire şi te duci să iei adeverinţe medicale?! Pe de o parte cred că aceşti beneficiari de ajutor social nu sunt primii vinovaţi, pentru că sunt încurajaţi să facă lucrul acesta şi au găsit o portiţă”, a mai spus primarul Târgoviştei.

Edilul a spus că unul dintre beneficiarii de ajutor social şi-a exprimat nemulţumirea că nu i se acordă pensie, în condiţiile în care a avut venit minim garantat ani de zile.

”Ba mai mult, că sunt chestiuni pe care trebuie să le spunem, un beneficiar de ajutor social care timp de 10 ani a fost beneficiar a venit şi era foarte nemulţumit că nu i se dă pensie în urma ajutorului social primit. Vreau să mai spun ceva, beneficiarul de ajutor social e asigurat în sistemul de sănătate. Dacă se îmbolnăveşte, spitalul trebuie să cheltuiască cu el, în condiţiile în care nu prestează absolut nimic pentru că 260 din 300 suferă de afecţiuni incompatibile cu efortul fizic”, a spus primarul Cristian Stan.

La nivelul judeţului Dâmboviţa sunt 7.988 de beneficiari de ajutor social.

”În 2013, când am preluat conducerea Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială, exista un trend la nivelul judeţului legat de aceste adeverinţe medicale de a fi eliberate de către medicul de familie. Se eliberau lunar, aveau valabilitate de 30 de zile. Am descoperit că, de exemplu, o persoană în decurs de un an de zile, de exemplu în ianuarie avea tulburare depresivă, în februarie avea cistită şi tot aşa. Am hotărât să acceptăm doar o dată pe lună o singură adeverinţă de la mediculd e familie într-un an de zile, e posibilitatea să fie foarte răcit sau cu o altă afecţiune, dar după aceea au obligaţia să meargă la medicul specialist”, a declarat directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Dâmbovița, Mihai Toni Ciprian.

error: Conţinut protejat !!