Site icon stiriDB

Primarul Târgoviştei anunţă că va rezilia contractul centurii şi va cere daune constructorului, dacă lucrările trenează

Primarul Târgoviştei, Cristian Stan, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că va rezilia contractul de realizare a centurii ocolitoare a municipiului şi va cere daune constructorului, dacă acesta nu se înscrie în ritmul de execuţie asumat în contract.

Proiectul de realizare a centurii este unul cu fonduri europene, a fost semnat în 2009, trebuia finalizat în 2012, dar din cauza întârzierilor de execuţie au fost reziliate mai multe contracte, au fost reluate licitaţii, iar acum dacă nu va fi finalizat la 31 decembrie 2018 se vor pierde banii europeni.

”Am somat constructorul şi îi acord o lună de zile începând din acest moment pentru a intra în ritmul de execuţie şi graficul de execuţie aferent contractului. Nu vor intra, vor trebui să plece! Voi rezilia contractul şi voi cere, dacă vom ajunge la achitarea unor sume de bani către minister, către finanţator, să plătească toate aceste sume de bani. Nu am garanţia că aceste sume de bani vor putea fi recuperate, motiv pentru care în momentul de faţă e o decizie foarte dificilă de luat”, a spus primarul Târgoviştei, Cristian Stan.

Acesta a precizat că a avut numeroase discuţii cu constructorii, este vorba de patru firme cu Telor Invest SRL lider de asociere, pentru ca lucrările să fie făcute în termen.

”Nu am fost niciun moment, nici eu, nici colegii mei, indiferenţi la ceea ce se întâmplă cu acest proiect. Am avut numeroase discuţii, încercări de a intra pe un ritm normal al lucrărilor, dar, din păcate, unii dintre constructori nu au capacitatea financiară de a menţine un ritm de execuţie ridicat. Astăzi (vineri, n,r,), spre exemplu, au fost pe teren undeva la 65 de oameni. S-a lucrat pe Petru Cercel, la podul de la Teiş, la rosturi la podul de la Aninoasa, pe Laminorului la trotuare şi în alte câteva locuri”, a mai spus Stan.

Edilul s-a referit la probleme ce au apărut la unul dintre poduri, despre care spune că a fost prost construit de la început.

”Podul spre Aninoasa a fost construit acum 20 de ani, făcut prost de la început şi care se pare că a mai fost şi modificat la un moment dat că nu era îndeajuns de înalt, nu trecea trenul (pe sub pod, n.r.). În momentul respectiv, vă daţi seama că grinzile care au fost ridicate au generat o distanţă destul de mare între rosturile respective de îmbinare, pentru că acolo sunt problemele principale. Rosturile aproape că nu mai există în momentul de faţă. La îmbinare nu cred că au fost vreodată făcute cum trebuie. Motiv pentru care în proiect este cuprinsă şi o lucrare destul de laborioasă care va fi făcută la aceste îmbinări. În momentul de faţă, din cauză că vremea nu permite, nu se poate aborda acest tip de intervenţie. Podul către Aninoasa va fi reabilitat, întreaga îmbrăcăminte asfaltică va fi dată la o parte, vor fi refăcute aceste rosturi, probabil că undeva în două luni vor începe aceste lucrări”, a precizat primarul Târgoviştei.

Mai mulţi cetăţeni au semnalat pe o reţea de socializare că o groapă de pe acest pod a fost acoperită de constructori cu o bucată de lemn bătută cu cuie.

”Reparaţia făcută pe podul spre Aninoasa, am văzut că a generat o discuţie destul de amplă, nu ştiu dacă modalitatea sau soluţia tehnică adoptată de constructor este cea adecvată, cu siguranţă nu este vreo soluţie definitivă. Am discutat, sub acea bucată de lemn, nu ştiu ce e pus deasupra, există o structură metalică care susţine acea bucată, deci nu e pusă acolo şi lăsată aşa. De ce trebuie să fie acea structură metalică? Pentru că aşa cum am spus mai devreme nu are pe ce să stea asfaltul acele rosturi de îmbinare care trebuiau să existe, nu există. Acolo sunt puse nişte table pe dedesubt, unde trebuia să fie îmbinările, tocmai aceste rosturi vor fi refăcute la acest pasaj rutier, repete realizat prost, neprofesionist de la încept. De aia au fost şi multiplele probleme, an de an, la acest pod”, a mai spus primarul Cristian Stan.

Acesta a adăugat că  avut de ales între a închide tronsoane din centura ocolitoare pe perioada lucrărilor sau a lăsa circulaţia deschisă, dar în condiţii de şantier. Edilul a spus că a ales a doua variantă, pentru a nu se crea blocaje în trafic la nivelul municipiului Târgovişte, dar că va insista ca gropile din asfalt să fie plombate.

”Voi cere constructorului centura în stare de a fi utilizată, în condiţii de şantier. Suntem în fiecare zi pe teren. Colaborarea nu este una simplă, în sensul că ceea ce face constructorul acum, respectiv frezări, plombări, reparaţii, nu este plătit. Nu e prins în proiect asta, e una din obligaţiile pe care le are ca şi deţinător în momentul de faţă al drumului respectiv, pentru că i-a fost predat bun. Le face bine şi rezistă, e foarte bine, le face prost şi nu rezistă, trebuie să le refacă până când vor rezista”, a susţinut primarul Cristian Stan.

Edilul a adăugat că pentru lucrările de asfaltare a luat decizia ca să fie închisă circulaţia pe podul care face legătura între Târgovişte şi Valea Voievozilor în perioada de vară, când este vacanţa şcolară şi traficul este puţin mai redus.

Proiectul cu fonduri europene de 88,7 milioane lei pentru realizarea centurii ocolitoare a municipiului Târgovişte a fost accesat în 2009. Iniţial, partea de execuţie ar fi trebuit finalizată în luna august 2012, dar a fost reziliat contractul de execuţie încheiat cu  CAST SRL din cauza întârzierii foarte mari a lucrărilor. Lucrările au fost abandonate din 2012. La acel moment lucrările la centură erau efectuate în proporţie de aproape 27%.

În vara anului 2015 a fost organizată altă licitaţie, iar câştigător al procedurii de achiziţie a fost asocierea SC Good Prod S.R.L. şi SK 13 Patstroy JSC. Timp de trei luni nu s-a realizat mai nimic în teren, singurele lucrări fiind în mare parte înlocuiri de borduri. După aceea lucrările au fost oprite.

S-au reluat procedurile de achiziţie, iar în iunie 2017 s-a semnat contractul, câştigătoare fiind asocierea SC Telor Invest SRL, Ricciardello Construzioni SRL, SC Petroconstruct Group SRL, SC Leodrumit.

Conform primarului Cristian Stan acum lucrarea este realizată în proporţie de circa 40-50%.

Investiţia urmăreşte, pe lângă modernizarea şi reabilitarea a 13,8 kilometri de drum, şi extinderea şoselei de centură la patru benzi de circulaţie (acolo unde va fi posibil), precum şi reabilitarea podurilor şi a pasajelor aflate pe traseu, construirea unui nou pod în zona Teiş, realizarea unei reţele de canalizare, reabilitarea trotuarelor şi a sensurilor giratorii.

[foto: arhivă]