Primăriile se pot împrumuta de la Trezorerie pentru cofinanţări şi corecţii la proiecte

Primăriile se pot împrumuta de la Trezorerie pentru cofinanţări şi corecţii la proiecte

Primăriile pot solicita de la Ministerul Finanţelor, în cursul anului 2015, contractarea de împrumuturi din venituri de privatizare, înregistrate în contul curent al Trezoreriei statului, în limita sumei de 1.290.000.000 lei, pentru asigurarea prefinanţării şi/sau cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile din perioada de programare 2007-2013, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor.

”Un anunț important pentru unitățile administrativ-teritoriale, referitor la posibilitățile de finanțare a proiectelor europene, a corecțiilor aplicate proiectelor europene și a proiectelor derulate prin programele naționale (ex. OUG 28 sau Administrația Fondului pentru Mediu): în baza OUG nr. 2/2015, am primit săptămâna trecută, spre consultare, normele metodologice privind mecanismul de acordare și derulare a împrumuturilor acordate unităților, subdiviziunilor administrativ-teritoriale, precum și modul de reflectare a sumelor respective în bugetele instituțiilor publice”, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

Împrumuturile se acordă cu o rată a dobânzii ROBOR la 3 luni comunicată de Banca Naționala a Romaniei în ultima zi lucratoare a lunii anterioare acordarii imprumutului plus o marja de 3,00 puncte procentuale și care rămâne fixa pe toată durata de derulare a imprumutului.

”Ce am cerut noi, ca și completare la aceste norme metodologice: să se acorde împrumut și pentru investițiile conexe care duc la realizarea proiectelor, deci nu doar pentru cheltuielile neeligibile; împrumuturile să se acorde sub forma unei linii de credit, pentru că, altfel, vom fi puși în situația în care accesăm împrumuturile, dar plățile le vom face la datele prevăzute în contract. Și atunci, s-ar putea ca o lună, două, trei, în funcție de fiecare situație concretă, să plătim o dobândă, ceea ce n-ar face decât să crească serviciul datoriei publice”, a mai spus Ţuţuianu.

Acesta a precizat că a anunţat primăriile din judeţ despre posibilitatea accesării acestui tip de împrumut.

”Am făcut adrese către primăriile din județ și așteptăm să vedem în ce măsură sunt interesate de această posibilitate. În ceea ce privește Consiliul Județean, am stabilit ca toate calculele necesare să le facem până la sfârșitul lunii aprilie și să depunem documentația integral. Vreau să ne gândim foarte bine în ce măsură împrumutul ne este sau nu necesar și care este valoarea rezonabilă”, a adăugat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

error: Conţinut protejat !!